IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активист инвеститор поиска промени в Mattel

Част от промените включват преследване на стратегически алтернативи за брандовете ѝ Fisher-Price и American Girl

09:34 | 02.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Активистът инвеститор Barington Capital иска от Mattel да приложи големи промени в компанията, които включват преследване на стратегически алтернативи за брандовете ѝ Fisher-Price и American Girl, както и отделяне на ролята на главния изпълнителен директор от председателя, съобщава Ройтерс.

Barington Capital е поискал и пауза на това, което смята за прекомерно заплащане, базирано на акции, и призова за обратно изкупуване на акции за 2 млрд. долара, се казва в писмо до главния изпълнителен директор Инон Крайц в четвъртък. Не се разкрива какъв е делът на Barington Capital в компанията.

„Дългият спад както при Fisher-Price, така и при American предполага, че Mattel може да не е правилният собственик на тези марки“, казва председателят на Barington Джеймс Митаротонда в писмо.

По отношение на продажбата на American Girl и Fisher-Price Barington казва: „Вярваме, че тези марки сега отнемат от успеха на останалите сегменти на Mattel и засягат стойността за акционерите“.

„Очакваме да работим с Barintgon така, както правим с всички останали наши акционери“, каза Mattel в изявление до Ройтерс, добавяйки, че е в процес на разглеждане на писмото.

През октомври Mattel заяви, че очаква ръстът на Fisher Price, Challenger Brands и Hot Wheels да бъде до голяма степен засенчен от спад при Barbie. Ролята на председател в Mattel в момента се държи от Крайц.

Акциите на производителя на играчки поскъпнаха с 5% в разширената търговия след новината.

Активисти инвеститори засилват подхода си в изискване на промени в компании, включително натрупване на по-големи дялове, и поемане на места в бордовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още