IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Булминт“ отсече първата си серия златни инвестиционни монети

Серията инвестиционни монети „Златен Феникс” е дългосрочна финансова инвестиция, отсечена от чисто злато

08:30 | 28.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Булминт
Снимка: Булминт

В годината на своята 20-та годишнина българският частен монетен двор „Булминт“ създаде и отсече първата си серия златни инвестиционни монети – „Златен Феникс“, в три размера: 1 тройунция с номинал 250 новозеландски долара, ¼ тройунция с номинал 50 новозеландски долара и 1/10 тройунция с номинал 25 новозеландски долара.   

Серията инвестиционни монети „Златен Феникс“ са отсечени в proof-like качество от най-висока проба злато – 999,9/1000, и са с изящен дизайн, коeто ги превръща в дългосрочна финансова инвестиция с включена допълнителна гаранция за автентичност – вграден знак за защита от фалшификация. 

На аверса е ликът на монарха на Обединено кралство Великобритания – Крал Чарлз III, изобразен с гланцов финиш, годината на издаване – 2024 г., територията, за която е официална валута – островната държава Ниуе, и номиналната им стойност.

Дизайнът на реверса е вдъхновен от легендата за митичната птица, която символизира безсмъртие и възраждане. Използваният метод – дълбок релеф, позволява ясно да се открои всеки детайл от оперението на феникса, размахал криле сред пламъците. В „огнения“ фон на динамичната композиция е скрит специалният знак за защита от фалшификация – т. нар. латентно изображение, което под определен ъгъл разкрива логото на „Булминт“. Технологията се използва от най-големите монетни дворове по света за монети в обращение.   

Снимка: Булминт Снимка: Булминт

Всяка от трите разновидности на златната инвестиционна монета е с лимитиран тираж от 10 000 броя. 

Издаването на „Златен Феникс“ бележи важен момент в 20-годишната история на „Булминт“. Монетите отговарят на критериите, установени в чл. 344, § 1, т. 1 от Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28.11.2006 г. относно Общата система на данъка върху добавената стойност (режим за инвестиционно злато) и това ги освобождава от ДДС.  

Като известен производител в световен мащаб, „Булминт“ изработва основно инвестиционни продукти от злато и сребро за партньори от целия свят. През есента на 2023 г. за първи път в историята си отсича монети под собствен бранд – „Сребърен Феникс“ и „Маори“. На аверса и на двете сребърни монети стоят ликът на Чарлз III, номиналът – 2 новозеландски долара, официална валута на Ниуе, и годината на издаване. 

Серията инвестиционни монети „Златен Феникс“, както и всички останали инвестиционни и колекционерски продукти Булминт“ от благородни метали, се предлагат в шоурумите в София и Пловдив и в онлайн магазина bulmint.com.

Последна актуализация: 01:23 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още
Финанси виж още