IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mattel пуска на пазара „достъпна“ версия на „Скрабъл“

Има тенденция сред младите да предпочитат игри, основани на сътрудничество, а не съревнование

12:42 | 10.04.24 г.
Източник: Pexels
Източник: Pexels

Една от най-любимите настолни игри по света – „Скрабъл“, ще има нова, „основана на сътрудничество“ и „достъпна“ версия, съобщава CNN.

Играта, която е на пазара от над 75 години, в еднаква степен забавлява и ядосва играчите с просто условие – те се състезават кой ще състави най-много думи с произволно избрани букви.

Тя вече има и обновена версия, наречена Scrabble Together („Скрабъл заедно“), която добавя втора страна на дъската и е основана на сътрудничество. Тя се играе с по-висока скорост, за да направи играта по-достъпна за всеки, който намира игрите с думи страшни, се посочва в съобщение от компанията производител Mattel, публикувано във вторник.

Вместо да се състезават, играчите си помагат, за да запълват карти с поставени цели, като има и карти за помощ, ако такава е необходима.

Целта на новата игра е да „сплотява хората“, казва Рей Алдер, глобален ръководител на отдела за игри в компанията.

„Скрабъл“ наистина издържа теста на времето като една от най-популярните настолни игри в историята и искаме да се уверим, че ще продължи да приобщава всички играчи“, казва той. „За всеки, който някога си е казвал: „игрите с думи не са за мен“, или се е почувствал малко изплашен от класическата игра, Scrabble Together е идеална възможност“, казва той.

Компанията Mattel е провела проучване сред британските почитатели на настолните игри, което показва, че състезателният елемент намалява при по-младите поколения. От 2000 участници в проучването, 35% отчитат най-висок състезателен дух при поколението на бейби бумърите (родените между 1946 до 1964 г.), следвано от поколението Y (31%) и поколението Z (29%).

„Играта отговаря на тенденцията сред младите хора, които искат да избегнат състезателни игри, като вместо това предпочитат работата в екип и сътрудничеството, за да постигнат заедно забавна цел", казва в изявлението си Брет Смитъръм, настоящият шампион по „Скрабъл“ в Обединеното кралство и световен шампион за 2016 г.

Новата версия на играта ще бъде достъпна в цяла Европа, но не и в Съединените щати, където Mattel няма лиценз.

Въпреки че това е първата голяма промяна, свързана с външния вид на дъската за „Скрабъл“, играта регулярно добавя нови думи към официалния си речник, за да бъде в крак с промените в английския език. През ноември 2022 г. към седмото издание на речника са добавени над 500 нови думи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още