IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите американци се сдобиват с втори паспорт заради риск от нестабилност

Водещите дестинации за американците с високо нетно богатство са Португалия, Малта, Гърция и Италия

14:51 | 14.04.24 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Богати семейства в САЩ все повече кандидатстват за второ гражданство и национално местожителство като начин да се предпазят от финансов риск, съобщава водеща правна кантора, цитирана от CNBC.

Богатите изграждат тези „портфейли с паспорти“ – колекции от втори, дори трети или четвърти гражданства, в случай, че се наложи да избягат от родината си. Правната кантора Henley & Partners, която специализира в гражданства на хора с високо нетно богатство, отбелязва, че сега американците изпреварват всяка друга националност, когато става дума за осигуряване на алтернативно местожителство или добавени гражданства.

„САЩ все още са страхотна страна, американският паспорт все още е удивителен“, казва Доминик Волек, ръководител на подразделението за частни клиенти в Henley & Partners. „Но ако съм богат, ще поискам да се предпазя от волатилност и несигурност. Идеята за диверсификация е добре разбирана от богатите по отношение на инвестициите им. Безсмислено е да имам гражданство и местожителство в една страна, когато всъщност мога да диверсифицирам и този аспект от живота си“, допълва той.

Сред видните хора, които напоследък се сдобиха с второ гражданство, са милиардерът и технологичен инвеститор Питър Тийл, който взе паспорт от Нова Зеландия, и бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид, който кандидатства за гражданство в Кипър.

Разбира се, богатите не стягат масово куфарите, отказвайки се от американското си гражданство. Макар че относително малък брой американци действително се отказват от гражданството си всяка година и обявяват нова родина, главно поради данъчни изисквания, т. нар. „данък изход“, който се изисква за отказ от гражданство, прави стъпката финансово неизгодна за повечето хора с изключение на ултрабогатите.

За сметка на това много богати американци инвестират в програми за добяване на виза или гражданство, за да заместят американския си паспорт.

По данни на Henley водещите дестинации за заместване на паспорти сред американците са Португалия, Малта, Гърция и Италия. Програмата „златна виза“ на Португалия е особено популярна, тъй като предлага път към местожителство и гражданство с безвизово пътуване в Европа в замяна на инвестиция от 500 хил. евро във фонд или компания за частни капиталови инвестиции. Малта предлага „златна виза“ за 300 хил. евро, инвестирани в имоти, и Волек казва, че програмата става „особено популярна сред американците“.

„С Малта ставате европейски гражданин, с пълни права за установяване в Европа. Можете да живеете в Германия, децата ви могат да отидат да учат във Франция и имате правото да живеете, работите и учите в цяла Европа“, отбелязва той.

Три са основните причини за разширяването на портфейлите с паспорти на американците или „диверсифицирането на постоянния адрес“. Алтернативният транспорт улеснява пътуванията на американците, посещаващи части на света, които не са твърде дружелюбни към САЩ.

„За американските, британските и израелските граждани, които изведнъж станаха несигурни дали са добре дошли в чужбина, допълнителните паспорти предоставят жизненоважна гъвкавост“, сочи докладът на Henley. „С растящата нестабилност притежаването на гражданство на друга страна, особено на такава, която е считана за по-неутрална или политически благоприятна, сега е ценен резервен план или алтернативен вариант“, допълва компанията.

Друга причина са пътуванията по работа, които могат да са по-безопасни и не толкова очебийни с неамерикански паспорт в много страни. Бизнес ръководителите в САЩ може да станат мишени на „негодувание, вземане на заложници или безразборен тероризъм в хаоса на рухнали държави или страни с висок риск, до които трябва да пътуват за бизнес цели“, сочи докладът. Авторите му допълват, че заинтересованите страни варират от ръководители на хедж фондове, които се срещат с клиенти в света, до ръководители на минни компании, които посещават производствени обекти.

Използването на втори паспорт може да помогне и за трансграничните парични преводи или сделки в рамките на новата страна.

На последно място някои богати американци просто искат резервно местожителство за възможно пенсиониране, да бъдат по-близо до семейството си, което живее в чужбина, или по причини, свързани с начина им на живот, в новата ера на работа от разстояние. За други политиката в САЩ е двигател.

„Всички живеем в несигурни времена, не само в САЩ, а във всички страни по света. Кой знае какво ще се случи утре. Целта е да имате не само план Б, а и план В и Г“, казва Волек.

В световен мащаб се очаква миграцията на милионерите да достигне нов връх през 2024 г., тъй като войните, ограничителните мерки на правителства срещу богатството и политическата несигурност карат много богати граждани да се установяват в други страни. Счита се, че 129 хил. милионери ще се установят в нова страна тази година спрямо 120 хил. през 2023 г. и 51 хил. през 2013 г., показват прогнозите на Henley.

САЩ остават водеща дестинация за милионерите в света, които напускат други страни, с нетен приток от 2200 милионери през 2023 г. и прогнозиран приток от 3500 души през 2024 г., съобщава адвокатската кантора.

Китай остава най-големият източник на емигриращи милионери, като миналата година е изгубил 13 500 милионери.

„Възможностите за създаване на богатство в САЩ нямат равни на себе си в света“, казва Волек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 14.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още