IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде можете да си купите гражданство чрез инвестиции? 

България и Кипър вече отмениха тази форма на предоставяне на гражданство, а Малта отказва такива паспорти само на руснаци и беларуси

15:30 | 20.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
"Златните паспорти" на Малта привличат китайци. Снимка: Bloomberg
"Златните паспорти" на Малта привличат китайци. Снимка: Bloomberg

Има много начини човек да получи гражданство на дадена страна. Освен принципа на месторождение или произход те включват брак, осиновяване или натурализация, която се основава на решение на изпълнителната власт, свързано с молбата. 

В три държави членки на Европейския съюз - Кипър, Малта и България, до началото на войната в Украйна допълнително се предлагаха програми за „гражданство чрез инвестиции" (citizenship by investment, CBI), известни още като „златни паспорти". Инвестирайки определена сума пари, инвеститорите можеха да получат гражданство без бюрократични пречки.

България и Кипър вече отмениха тази форма на предоставяне на гражданство, а Малта отказва такива паспорти само на руснаци и беларуси. „Златни визи", т.е. разрешения за пребиваване, които се дават в замяна на инвестиции в икономиката, понастоящем съществуват в много повече държави от ЕС, както показва графиката на Statista.

Особено в Южна Европа са разпространени така наречените програми за „пребиваване чрез инвестиции" (residency by investment, RBI). Макар че тази практика наскоро беше отменена в Португалия и Ирландия, Испания, Гърция, Кипър и Малта, наред с други, все още предоставят права на пребиваване в замяна на икономически инвестиции. Според проучване на Европейската комисия от 2019 г. в периода 2011-2019 г. над 130 хил. души са били натурализирани или са получили право на пребиваване по линия на CBI и RBI, което е генерирало общи приходи за държавите в размер на 21,4 млрд. евро по консервативна оценка.

И двете практики са подложени на нарастваща критика от страна на редица органи. Още през 2014 г. ЕС се обяви против тези програми, като наред с другото заяви, че те противоречат на изискванията за борба с дискриминацията и потенциално биха могли да насърчат корупцията и прането на пари. В Португалия например вече отменената програма за RBI щеше да подхрани кризата с недвижимите имоти.

В световен мащаб първите програми за CBI стартират през 80-те години на няколко карибски острова, като някои от тях са активни там и до днес. Сред европейските държави извън ЕС, които предлагат CBI, са Черна гора и Турция. 

Къде можете да си купите гражданство чрез инвестиции? Графика: Statista Къде можете да си купите гражданство чрез инвестиции? Графика: Statista

Други графики можете да видите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още