IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Cineplex иска да купи американския франчайз на банкрутиралата Cineworld

Нетният дълг на Cineworld възлиза на 8,9 млрд. долара в края на 2021 г.

18:13 | 28.09.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Канадската верига кина Cineplex се е насочила към кредиторите на банкрутиралия си конкурент Cineworld за потенциално сливане с американското подразделение Regal Entertainment на британската компания, съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация на Wall Street Journal.

Cineworld и Cineplex водят правна битка за няколко милиони долара, откакто листнатата в Лондон компания отмени офертата да купи Cineplex преди повече от две години. Оттогава насам Cineworld изпитва трудности с управлението на огромния си дълг и този месец подаде молба за защита от банкрут в САЩ.

Cineplex води ранни преговори с кредиторите на Cineworld да придобие Regal в замяна на дълг и акции, обезпечени от комбинирания бизнес, съобщава WSJ, позовавайки се на запознати източници.

Акциите на Cineworld поскъпнаха с 11,1% до 3 пенса след новината, но след това отново поевтиняха, достигайки спад от 4%.

Cineworld е отказала коментар по темата. Cineplex и консултантът по преструктуриране Alix Partners и финансовият консултант PJT Partners на Cineworld не са отговорили веднага на искането на Ройтерс за коментар.

Планираното придобиване на Cineplex бе изоставено през 2020 г., като Cineplex заяви, че е нарушено споразумението за сливане, което доведе до иск за щети от канадския бизнес в размер на 1,23 млрд. канадски долара (894,81 млн. долара).

Дългът, поет от Cineworld, за да оцелее през спада в трафика заради пандемията, заедно с предишни кредити, за да финансира частично покупката си за 3,6 млрд. долара на Regal през 2017 г. с цел създаването на втората по големина верига кина в света, накараха британската компания да се бори за оцеляването си.

Нетният ѝ дълг, включително пасиви по лизинг за около 4 млрд. долара, възлиза на 8,9 млрд. долара в края на 2021 г. Пазарната стойност на компанията при затварянето на пазара във вторник бе около 37 млн. паунда (39,5 млн. долара).

Cineworld и Cineplex проведоха разговори тази година за сливане на дейността си, докато уреждаха съдебния иск, но в крайна сметка не достигнаха до споразумение, добавя WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още