IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски съдия спря сливането между издателствата Penguin и Simon & Schuster

Penguin Random House заяви, че решението е „жалко“ и каза, че „веднага ще поиска ускорено обжалване“

09:57 | 01.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Планираното сливане за 2,2 млрд. долара между най-голямата издателска къща в света – Penguin Random House, и конкурента ѝ Simon & Schuster не може да бъде завършено, отсъди американски съдия в понеделник.

Съдия Флорънс Пан от районния съд на окръг Колумбия каза в кратко решение, че е установила, че министерство на правосъдието е показало, че сделката може значително да отслаби конкуренцията „на пазара за права за публикуване в САЩ за очакваните най-продавани книги“.

За разлика от повечето битки за сливания, които са фокусирани върху това, което потребителите плащат, тази е фокусирана върху печалбата на авторите, предава Ройтерс. Правителството твърди, че сделката трябва да бъде спряна, защото ще доведе до по-малко конкуренция за хитови книги и по-ниски аванси за автори, които печелят по 250 хил. долара или повече.

Penguin Random House заяви, че решението е „жалко“ и каза, че „веднага ще поиска ускорено обжалване“. Според издателството сделката подкрепя конкуренцията.

Сред писателите на Penguin са авторът на готварски книги Ина Гартън и романистите Зейди Смит и Даниел Стийл, а Simon & Schuster публикува автори като Стивън Кинг, Дженифър Уайнър и Хилари Родам Клинтън.

Penguin е собственост на германската медийна група Bertelsmann SE & Co, а Paramount Global притежава Simon & Schuster.

„Предложеното сливане ще намали конкуренцията, ще понижи компенсацията за авторите, ще свие широчината, дълбочината и разнообразието на нашите истории и идеи и в крайна сметка ще направи нашата демокрация по-бедна“, каза помощник-главният прокурор Джонатан Кантър в изявление.

Американското министерство на правосъдието започна дело за спиране на сделката през ноември 2021 г.

В изслушване през август правителството заяви, че петте най-големи издателства контролират 90% от пазара, а обща компания между Penguin и Simon & Schuster ще контролира почти половината пазар за права за публикуване на хитови книги, докато следващите най-големи конкуренти ще бъде по-малко от половината от размера ѝ.

Адвокатът на Penguin Random House Даниел Петрочели, който победи правителството в предишно дело по сливане, твърдеше по време на делото, че сделката ще донесе „огромни ползи“ за читателите и авторите, тъй като печатните издания собственост на двата гиганта ще продължат да се конкурират едно с друго.

Стивън Кинг, който свидетелстваше по време на триседмичното дело, оспори това твърдение. „Това е като да кажеш, че имаш съпруг и съпруга, които залагат един срещу друг за същата къща. Това е малко нелепо“, каза той пред съда.

Петте най-големи издателства са Penguin Random House, HarperCollins, Macmillan, Simon & Schuster и Hachette, а Walt Disney Co (DIS.N) и Amazon.com Inc също са на пазара. HarperCollins е собственост на News Corp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още