IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Том Круз и Барби са последната надежда на Холивуд за успех през лятото

Опитите на киносалоните отвъд Океана да се възстановят след пандемията до момента носят разочарование

14:16 | 08.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

 „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“, петият филм от поредицата на Walt Disney за обикалящия света археолог, донесе приходи от 83,9 млн. долара от продажби на билети в петте дни до 4 юли в САЩ, още едно посредствено приемане на високобюджетен летен филм, пише Bloomberg.

Докато международният бокс офис донесе общи приходи от над 100 млн. долара, това е скромна сума за филм, чието заснемане според съобщения в медиите е струвало почти 300 млн. долара и още десетки милиони за маркетинг и разпространение.

Лятото се очертава като разочарование за Холивуд и за киносалоните, които се опитват да се възстановят от пандемията. Блокбастъри като „Светкавицата“ от Warner Bros. и „Стихии“ от Pixar на Disney не привлякоха толкова почитатели на киното, колкото се надяваха създателите им. „Реликвата на съдбата“ се представи добре сред по-възрастните почитатели на киното, които си спомнят Индиана Джоунс, въпреки че недостатъчно от тях отидоха до киносалоните. И филмът не успя да развълнува младата публика.

„Поредиците имат летящ старт, но всеки път трябва да предлагат нещо свежо и креативно, за да развълнуват почитателите на киното“, коментира Дейвид Грос, основател на компании за анализи в индустрията. Два от успешните през последно време филма – „Супер Марио Bros: Филмът“ и последната част от „Супермен“ отговориха на тези критерии, допълва той.

Сред останалите летни филми със скромно представяне са „Бързи и яростни“ 10 на Universal Pictures, който дебютира през май и донесе приходи от 67 млн. долара, най-малко от десетте филма от поредицата, и „Малката русалка“ на Disney, римейк на анимационния хит от 1989 г., който не отговори на прогнозите в индустрията.

До 4 юли киносалоните в САЩ са постигнали приходи от продажби на билети за 4,61 млрд. долара, което е ръст със 17% спрямо миналата година, показват данни на компанията за анализи Comscore. Но приходите остават с 21% под нивото същия период на 2019 г., а продажбите за летния киносезон са с около 2% под нивото преди една година.

„Реликвата на съдбата“ се позиционира в долния край на прогнозите за приходи между 80 млн. и 103 млн. долара на компанията Box Office Pro за петдневния празничен период.

Към миналата седмица анализаторите от Bloomberg очакваха приходите от продажби за цялата година да достигнат около 8,8 млрд. долара в Северна Америка, по данни на Box Office Pro. Това е по-малко от прогнозите за 9,2 млрд. долара само преди няколко седмици и далеч под 11-те милиарда долара, постигани годишно преди пандемията от коронавируса.

„Разминаването е още един смущаващ признак за киносалоните, тъй като приходите от летния боксофис сега изостават спрямо същия период на 2022 г.“, коментират специалистите.

Анализаторите се опасяват също, че забавянето на производството заради стачкуващи сценаристи в Холивуд може да отложи пълното възстановяване на киноиндустрията с повече от две години.

Боксофисът в Северна Америка от началото на годината. Графика: Bloomberg LP Боксофисът в Северна Америка от началото на годината. Графика: Bloomberg LP

Резултатите на „Реликвата на съдбата“ показват, че почитателите запазват известна обич към професора приключенец Индиана Джоунс, изигран отново от Харисън Форд, въпреки 15-годишната пауза след последния филм от поредицата. „Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп“ донесе приходи от 100 млн. долара в първия си уикенд в Северна Америка през 2008 г. и 790,7 млн. долара в цял свят.

В последния филм Джоунс, изигран от 80-годишния Форд, трябва да върне артефакт, който може да промени хода на историята. Негови екранни партньори са Антонио Бандерас и Фийби Уолър-Бридж. Карън Алън се завръща като Мериън.

Почитателите, които са отишли в киносалоните, са харесали филма с 88% положителни оценки в Rotten Tomatoes. Повечето критици също са ласкави в мненията си, като около две трети препоръчват филма. Близо 60% от присъстващите в киносалоните са били на възраст над 35 години спрямо едва 26% от зрителите на филма за Супер Марио през април. По-младите киномани обаче масово са отишли до киносалоните, превръщайки филма в най-печелившия от началото на годината.

Няколко големи успеха по-късно този месец може да изтрият разочарованието. „Мисия невъзможна: Пълна разплата – част първа“ на Paramount Pictures с участието на Том Круз излиза на 12 юли и се очаква да генерира над 300 млн. долара в Северна Америка, според Box Office Pro. „Барби“ на Warner Bros, който излиза девет дни по-късно, може да донесе 240 млн. долара в САЩ. „Опенхаймер“ на Universal с режисьор Кристофър Нолан излиза същия уикенд.

Друго сътрудничество между Круз и Paramount Global – „Топ Гън: Маверик“, беше най-доходоносният филм в САЩ за 2022 г. със 718,7 млн. долара от продажби на билети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 08.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още