IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холивудските сценаристи излизат на стачка заради ниско заплащане

Те искат по-високи заплати, защото стрийминг платформите ги ограничават

11:43 | 02.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Сценаристите на някои от най-популярните телевизионни продукции в света излизат от работа, протестирайки с искане за по-високи заплати, на фона на бързите промени в начина, по който хората гледат съдържанието, създавано от тях, пише Bloomberg.

Гилдията на сценаристите в Америка, която представлява повече от 11 500 холивудски сценаристи, заяви, че стачката ѝ започва във вторник сутринта в Лос Анджелис. Членовете гласуваха с огромно мнозинство за разрешаване на протестните действия миналия месец.

В резултат на това работата по вечерни предавания и сапунени опери може да спре незабавно. В зависимост от това колко дълго ще продължи спирането на работата, потребителите могат да пропуснат епизоди от любимите си предавания тази есен. Случващото се може да засегне графиците за пускане на филми. Освен това може да окаже натиск върху икономиката на Лос Анджелис, втория по големина град в страната, който вече се бори с по-бавните продажби на жилища и проблемите, свързани с работата на пристанището.

В изявление от понеделник вечерта от гилдията заявиха, че решението за обявяване на стачка е взето след шест седмици преговори и че отговорите на студиата са били „напълно недостатъчни предвид екзистенциалната криза, пред която са изправени сценаристите“. Гилдията допълва, че студиата са се „борили“ по въпроси като използването на изкуствен интелект в създаването на сценарии.

Съюзът на филмовите и телевизионни продуценти, който представлява холивудските студиа, заяви, че е представил „щедри увеличения“ на възнагражденията на сценаристите, както и подобрения в допълнителните плащания за продукции, които се пускат в стрийминг услуги. Студиата твърдят, че са готови да подобрят предложението си, но не желаят да го направят поради част от другите по-големи искания на сценаристите.

Основните спорни точки са задължителното набиране на персонал и продължителността на заетостта. Студиата твърдят, че гилдията на сценаристите търси договори за минимален брой сценаристи в предавания, независимо дали те са необходими, сочи изявлението на алианса.

Синдикатът посочва, че студиата, които създават телевизионни предавания и филми, са използвали прехода от традиционно гледане на телевизия към стрийминг, за да намалят заплатите на сценаристите. Все повече сценаристи работят на синдикалния минимум и за по-кратки периоди, допълва той.

В разцвета на мрежовата телевизия сценаристите често работеха върху сезони от 22 епизода, които включваха пилотни перизоди, написани преди сериалът официално да бъде купен. В стрийминг ерата сезоните могат да се състоят само от шест или осем епизода, а сериалите се поръчват директно, без пилотни епизоди.

Заплащането на сценаристите започна да спада след бума по време на пандемията. Графика: Bloomberg L.P. Заплащането на сценаристите започна да спада след бума по време на пандемията. Графика: Bloomberg L.P.

Тъй като стрийминг услугите често взимат глобалните права за сериалите за няколко години, за сценаристите остават по-малко възможности да спечелят повече от повтарящи се и от международни продажби.

Стачката се случва в момент на цялостно свиване на разходите за развлечения след няколко години на бум, в които Netflix, Walt Disney и други похарчиха много, за да създадат нови програми за своите стрийминг платформи. Disney е в процес на съкращаване на 7000 служители, много от които са работили в създаването или маркетинга на различни продукции.

Производството на филми и телевизионно съдържание в Лос Анджелис се срина с 24% през първото тримесечие по данни на FilmLA, която администрира разрешителните за снимки. Сред най-силно засегнатите категории са телевизионните драми – основна част от стрийминга и кабелната телевизия, които са спаднали с 40 на сто.

Спирането на работата може да има много по-широко въздействие върху местната икономика, като се отрази на заплащането на всички – от дърводелците до тези, които се занимават с кетъринга. Стачката на сценаристите от 2007 г., която продължи три месеца, доведе до загубата на 37 700 работни места и 2,1 млрд. долара за икономиката. Освен това стимулира възхода на реалити телевизионните програми, които изискват по-малко сценаристи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още