IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск уби надеждите на феновете на Манчестър Юнайтед – няма да купува клуба

Милиардерът призна, че се е шегувал в Twitter, след като първоначално написа в платформата, че е готов да купи един от най-популярните футболни отбори в света

11:14 | 17.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Милиардерът Илон Мъск. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Милиардерът Илон Мъск. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Илон Мъск, най-богатият човек на планетата, заяви в сряда, че се е шегувал, когато написа в Twitter няколко часа по-рано, че ще купи намиращия се в затруднения английски футболен клуб Манчестър Юнайтед.

„Не, това е дългогодишна шега в Twitter. Няма да купувам никакви спортни клубове“, пише в друг туит Мъск, след като беше попитан от потребител дали мисли сериозно да купи един от най-големите отбори в Англия.

Предприемачът, ръководител на Tesla Inc., добави, че все пак, ако възнамерява да купи някой отбор, това ще е именно Манчестър Юнайтед. „Те бяха моят любим отбор като дете“, добавя той.

Някои фенове, недоволни от финансовите проблеми на клуба, призоваха в Twitter преди това милиардерът да обмисли купуването на отбора.

Мъск се шегува с придобиването на Манчестър Юнайтед, докато се опитва да излезе от споразумението за закупуване на Twitter за 44 млрд. долара само четири месеца след като обяви в социалната платформа, че ще я купи, предвиждайки съществени промени в структурата ѝ. В крайна сметка ръководството на компанията съди Мъск.

Милиардерът има богата история при публикуването на подвеждащи туитове, за които понякога е трудно да се разбере кога са в сферата на шегата.

„След това купувам Coca-Cola, за да върна кокаина в нея“, написа той в Twitter на 27 април, два дни след като бордът на Twitter прие предложението му за закупуване на компанията.

Позовавайки се на тази публикация, в сряда той написа: „И няма да купувам Coca-Cola, за да върна кокаина, въпреки изключителната популярност на подобен ход“.

Туитовете на Мъск за потенциални придобивания доведоха до намесата на американските регулатори.

През 2018 г. той написа в Twitter, че има „осигурено финансиране“ за сделка на стойност 72 млрд. долара за превръщането на Tesla отново в частна компания, но така и не се стигна до официална оферта. Мъск и Tesla платиха по 20 млн. долара граждански глоби - и Мъск се оттегли като председател на Tesla – за да уредят разследването на Комисията за ценни книжа и борси (SEC), според която милиардерът е подвел инвеститори.

Амбициите на Мъск варират от колонизиране на Марс до създаване на нова устойчива енергийна икономика и в тази връзка той успя да изгради най-ценната автомобилна компания в света - производителя на електрически превозни средства Tesla, компанията за космически технологии SpaceX и множество по-малки фирми. Едната от тях е производител на тунели, наречен Boring Company.

Широка опозиция

Манчестър Юнайтед е едно от най-известните имена в световния футбол, но в момента е в криза на фона на гневните призиви от страна на феновете настоящите собственици на клуба, американското семейство Глейзър, да се оттеглят.

Призивите на фенове и експерти за смяна на собствеността на трикратните носители на купата на Шампионска лига на УЕФА, най-престижното клубно състезание в световния футбол, се засилват на фона на продължаващата серия от сезони без спечелени титли.

Британският вестник The Daily Mirror съобщи миналата година, че Глейзър, които са изправени пред широка съпротива на феновете срещу управлението им, откакто придобиха клуба през 2005 г. за 790 млн. паунда (957 млн. долара), са готови да го продадат, но само ако им бъдат предложени повече от 4 млрд. паунда.

В годишната си класация тази година Forbes оцени Манчестър Юнайтед, с неговата огромна глобална фенбаза, като третият най-ценен футболен клуб в света, на стойност 4,6 млрд. долара, изоставайки единствено от испанските гиганти Реал Мадрид и Барселона.

Но акциите на листнатия на борсата в Ню Йорк футболен клуб поевтиняха с една четвърт през последните 12 месеца, като оценката му към момента е малко над 2 млрд. долара.

Базираният в Северна Англия отбор има повече от 32 милиона последователи в основния си акаунт в Twitter, а първият туит на Мъск за покупката на клуба събра повече от 430 хил. харесвания в платформата в рамките на пет часа.

Мъск, чието богатство се оценява на 270 млрд. долара според Forbes, със сигурност би могъл да си позволи да купи клуба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още