IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Футболен клуб Барселона очаква ръст на приходите след продажбите на активи

Неконтролируемият ръст на разходите и пандемията доведоха клуба до сложна финансова ситуация

17:02 | 20.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Футболен клуб Барселона очаква рязко увеличение на приходите и рентабилността след поредица от продажби на активи, които подкрепиха проблемните му финанси, пише Bloomberg.

Известният испански клуб прогнозира 1,26 млрд. евро приходи, с около 240 млн. повече от сумата за сезон 2021/2022, обяви той в изявление, публикувано късно в понеделник. Печалбата се очаква да достигне 274 млн. евро, което ще представлява 180% скок спрямо предходния сезон.

Неконтролируемият ръст на разходите за договори и заплати на играчи, съчетан с рязък спад на приходите от билети и мърчъндайз по време на пандемията, увеличи дълговете и пасивите на клуба до 1,35 млрд. евро. Това накара президента Жоан Лапорта да продаде част от активите на клуба, за да набере нови средства в опит да укрепи финансите му.

Барселона продаде 25% от медийните си права за 25 години на базираната в Сан Франциско инвестиционна фирма Sixth Street Partners в рамките на две трансакции през юни и юли, от което спечели 667 млн. евро. Освен това набра допълнителни 203 млн. долара от продажбата на 49% дял в звеното за създаване на съдържание Barcelona Studios също в две сделки. През март клубът също така сключи дългосрочно споразумение за спонсорство със стрийминг гиганта Spotify Technology.

Поредицата от продажби позволи на отбора, който отчете близо 500 млн. долара загуба за сезон 2020/2021, да спечели позволение от най-голямото испанско футболно първенство LaLiga да харчи повече за отбора си, премахвайки лимита на разходите, който беше наложен по-рано. След това клубът подписа с известни играчи, включително с полския нападател Роберт Левандовски и бразилското крило Рафиня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още