IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Футболният отбор Барселона слага името на Spotify върху екипите и на стадиона си

Според информация от местен вестник стойността на спонсорската сделка е 280 млн. евро

13:15 | 16.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Компанията за музикален стрийминг Spotify Technology е подписала сделка, с която ще сложи името си на екипите и стадиона на испанския футболен отбор Барселона, съобщава Bloomberg.

Съгласно условията на дългосрочната сделка Барселона ще преименува стадиона си на „Spotify Камп Ноу“ пре юли. Брандът Spotify ще стои на тениските на играчите през следващите четири години, започвайки от сезон 2022-23 г., каза компанията в изявление. Spotify ще ползва спонсорството и за да рекламира музикални артисти, добавя тя.

Макар че това е първият път, в който испанският клуб продава правата си за името на стадиона, големи компании отдавна плащат, за да слагат имената си по спортни съоръжения, за да подкрепят бизнеса си и да спечелят от положителните връзки, които феновете имат с любимите си отбори.

Страните не са разкрили условията по сделката. Вестник La Vanguardia, който е базиран в Барселона, съобщи в сряда, че сделката е на стойност 280 млн. евро, което е я прави една от най-скъпите спонсорски споразумения в света.

Барселона, който сега е собственост на членовете си, се нуждае от всичката финансова помощ, която може да намери. Макар че е един от футболните отбори, печелил най-много награди, той загуби 481 млн. евро миналата година. В Spotify клубът открива компания, управлявана от футболен фен.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек изрази интереса си да купи Арсенал – един от топ отборите на Англия.

През октомври членовете на останалия без кеш футболен отбор гласуваха в подкрепа за набиране на допълнителни средства за ремонт на стадиона като част от по-широк проект за увеличаване на финансите. Нарастващият дълг и ограничените приходи заради пандемията от коронавируса принудиха Барселона да се откаже от най-известния си играч – Лионел Меси, който миналата година подписа с европейския конкурент Пари Сен-Жермен.

Клубът е единственият в Испания, чиито лимити за разходи на играчите са отрицателни. Националното първенство Ла Лига обяви нови ограничения върху бюджета за заплати на клубовете в понеделник, определяйки този на Барселона до минус 144 млн. евро. Отборът ще може да подписва с нови играчи само ако спести от разходите си – или чрез намаляване на сегашните заплати на играчите, или чрез увеличаване на приходите или намаляване на разходите.

Барселона започна да слага реклама по екипите едва през 2006 г. - десетилетия след повечето други отбори. Първото лого, което показа, бе това на УНИЦЕФ, и то безплатно, като начин да покаже, че го прави за благородна кауза, а не за пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още