IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американска банка ще управлява финансов пакет на УЕФА за 7 млрд. евро

Със сумата управляващият орган ще подпомогне клубовете в Европа, изгубили приходи заради пандемията

10:30 | 16.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейските футболни органи са избрали американската банка Citigroup да управлява пандемичен финансов пакет на стойност до 7 млрд. евро за клубовете в региона, съобщава Financial Times, позовавайки се на запознати източници. Стъпката е взета на фона на трупащите се опасения за нови смущения заради омикрон варианта на коронавируса.

Финансовият пакет, както и изборът на американската банка да води проекта, ако се продължи с него, ще бъдат представени на изпълнителната комисия на УЕФА в четвъртък, казва един от източниците.

УЕФА, която ръководи Шампионската лига – най-престижното клубно състезание в Европа, може да реши дали да продължи напред със сделката на отделна среща следващата пролет, макар че управляващият орган може да се задейства и по-бързо.

Клубовете в Европа се нуждаят от финансиране, след като изгубиха милиарди евро приходи от избухването на пандемията в началото на 2020 г., което принуди националните първенства да отлагат мачове. Те бяха пренасрочени за по-късни данни и се играха при затворени врати, което удари приходите от билети. Според по-ранна оценка на УЕФА клубовете в Европа са изгубили приходи за около 9 млрд. евро.

Създаването на фонд за подпомагане на клубовете може да им предостави необходимата парична ликвидност, нужна, за да преживеят нови смущения.

В Английската висша лига – най-богатото национално първенство в Европа, редица мачове бяха отменени тази седмица заради положителни тестове за Covid-19, а мачове в германската Бундеслига се играят пред по-малко публика.

Citi печели водещата позиция след конкурс, който включваше оферти от конкурентни банки като Goldman Sachs и Macquarie, съобщи FT по-рано. Други групи обаче може все пак да играят известна роля в проекта.

Финалният формат на пакета финансиране остава да бъде уточнен, но може да започне с фонд в размер на 2 млрд. евро, преди да се разшири до 6-7 млрд. евро с времето.

Футболните клубове и лиги се обръщат към финансови институции за капитал, от който се нуждаят, за да се възстановят от пандемията и за инвестиционни цели. Привлекателността на финансирането на ниво управляващ орган и лига е, че кредиторите ги смятат за по-малко рискови кредитополучатели от отделните клубове.

Тази седмица испанската La Liga сключи сделка с компанията за частни инвестиции CVC Capital Partners, която осигурява 2 млрд. евро в замяна на 8,2% от „търговската печалба“ на лигата – приходите след разходите от създаването на ново търговско дружество – за следващите 50 години. Реал Мадрид и Барселона – двата най-големи клуба в страната, остро се противопоставиха на сделката.

Банкери казват, че предложението на УЕФА не включва прехвърляне на дялово участие или дял от приходите от телевизионно излъчване.

Вместо това проектът включва дълг, който ще бъде обезпечен с правата за излъчване за клубните първенства, които управляващият орган държи. В схемата ще могат да участват клубовете, които играят в Шампионска лига, Лига Европа или други първенства на УЕФА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още