IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медал от Олимпиадата в Берлин 1936 бе продаден за близо 500 млн. долара

Той е бил на подгласника на чернокожия американец Джеси Оуенс в скока на дължина

22:10 | 18.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златен медал от Олимпиадата в Берлин през 1936 г. Снимка: ЕРА/БГНЕС
Златен медал от Олимпиадата в Берлин през 1936 г. Снимка: ЕРА/БГНЕС

Сребърният медал на германския състезател в скока на дължина Луз Лонг от Олимпийските игри през Берлин през 1936 г. бе продаден на търг за 488 хиляди щатски долара, което е рекордна сума в аукцион за награда за второ място, съобщава БТА, позовавайки се на агенция АП.

Лонг остана втори зад чернокожия американец Джеси Оуенс, като двамата направиха дълга обиколка на стадиона ръка за ръка пред погледа на фюрера Адолф Хитлер. Германският олимпиец бе убит няколко години по-късно по време на Втората световна война.

Според самия Оуенс Лонг лично му е дал съвет как да направи скока, след като първите два опита на американеца са завършили с настъпване на линията. Оуенс е приел съвета и е записал постижение от 8,06 метра, с което е спечелил дисциплината.

Преди около година златният медал на американския баскетболист Бил Ръсъл от Олимпиадата през 1956 г. бе продаден за 587 хиляди долара. Едно от златните отличия на Оуенс пък бе закупено на търг през 2013 за 1,46 милиона долара.

"В тези времена е бил нужен огромен кураж от германец, за да бъде мой приятел. Можете да претопите всичките ми купи и медали и те пак няма да могат да се сравнят с 24-каратовото приятелство, което усетих от него в този момент. Хитлер сигурно е полудял", казва Оуенс години след Олимпийските игри. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
Sitting_Bull
преди 1 година
В заглавието е 500 млн. гледайте какво пишете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още