IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Манчестър Юнайтед“ може да бъде продаден 

Евентуална сделка може да оцени клуба на около 5 млрд. паунда

12:24 | 23.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Собствениците на футболния клуб „Манчестър Юнайтед“ проучват стратегически варианти, които биха могли да доведат до пълна продажба на един от най-големите футболни клубове в света.

Семейство Глейзър работи с финансови консултанти по този процес, който може да доведе и до частична продажба на клуба или до инвестиции, включващи реконструкция на стадиона и инфраструктурата, потвърдиха от отбора в изявление във вторник, цитирано от Bloomberg.

„Тъй като се стремим да продължим да надграждаме успешната история на клуба, Бордът на директорите разреши извършването на задълбочена оценка на стратегическите алтернативи", се казва в изявлението на Аврам Глейзър и Джоел Глейзър, изпълнителни съпредседатели и директори на клуба. „Ще оценим всички възможности, за да гарантираме, че ще служим най-добре на нашите фенове“. 

The Raine Group консултира „Манчестър Юнайтед“ по този процес, а Rothschild & Co. действа като финансов съветник на семейство Глейзър. 

Акциите на „Манчестър Юнайтед“, листвани в САЩ, се изстреляха с 12% в предборсовата търговия в сряда. 

През август Bloomberg News съобщи, че Глейзър ще обмислят продажбата на дял в „Манчестър Юнайтед“ и че евентуална сделка може да оцени клуба на около 5 млрд. паунда (6 млрд. долара). Акциите на „Манчестър Юнайтед“, листвани в САЩ, се изстреляха силно нагоре след поредните слухове за продажба. Снимка: Bloomberg Акциите на „Манчестър Юнайтед“, листвани в САЩ, се изстреляха силно нагоре след поредните слухове за продажба. Снимка: Bloomberg

Продажбата на целия „Манчестър Юнайтед“ или на част от него вероятно ще привлече множество известни инвеститори. През май конкурентният клуб от английската Висша лига „Челси" беше продаден на американския милиардер Тод Бьоли и частната инвестиционна компания Clearlake Capital за 4,25 млрд. паунда след конкурентен търг, проведен от Raine.

Повечето отбори от английската Висша лига вече са или изцяло собственост на американски инвеститори, или са подкрепени от тях. Нарастващото им влияние повдига въпроси за бъдещата структура на английския футбол и дали спорните планове за нова Европейска суперлига могат да бъдат преразгледани.

Потенциалните инвеститори в „Манчестър Юнайтед“ биха купили клуб, който току-що се раздели с един от най-известните си играчи. Публичната разправия между ръководството на отбора и легендата на „Олд Трафорд“ Кристиано Роналдо приключи във вторник, когато клубът обяви, че е постигнал взаимно съгласие Роналдо да напусне организацията. 

Напускането на Роналдо се осъществява „с незабавен ефект", заявиха от клуба. Той се присъедини отново към отбора за сезон 2021-22 г., след като години наред играеше в Испания и Италия. Звездата на "Манчестър Юнайтед" Кристиано Роналдо. Снимка: Bloomberg Звездата на "Манчестър Юнайтед" Кристиано Роналдо. Снимка: Bloomberg

„Клубът му благодари за огромния принос през двата му периода на „Олд Трафорд", се казва в изявлението на отбора. „Всички в „Манчестър Юнайтед“ остават фокусирани върху продължаването на прогреса на отбора под ръководството на Ерик тен Хаг и съвместната работа за постигане на успехи на терена".

Покойният Малкълм Глейзър купи „Манчестър Юнайтед“ през 2005 г. с ливъридж, който го натовари с огромни дългове, и оттогава семейството се сблъсква с недоверието на твърдите привърженици. Макар че в първите години на собствеността им то беше смекчено, тъй като отборът продължи да печели трофеи под ръководството на легендарния мениджър сър Алекс Фъргюсън, след оттеглянето на легендарния треньор през 2013 г. недоволството постоянно растеше. Оттогава насам в клуба се смениха мениджъри и играчи с големи парични трансфери, като клубът има само няколко трофея.

Още по-лошо е, че господството му в английския футбол се измести към градския съперник „Манчестър Сити", който спечели многобройни отличия, откакто бе поет от инвеститори от Абу Даби през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още