IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОК предупреждава за „разпад на спортната система“

Томас Бах отново призова политиците да признаят автономността на спорта и да разрешат връщането на руски и беларуски спортисти 

10:33 | 23.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах отново призова политиците да признаят автономността на спорта, когато решават дали да позволят на руските и беларуските атлети да се завърнат на международни състезания. „Можем да разгърнем ценностите на спорта само ако политиката зачита тези ценности", заяви ръководителят на Международния олимпийски комитет в реч на тема „Олимпия в зоната на напрежение между спорта и политиката" в Есен.

Ако политиците вземат решения за това кой може или не може да участва в спортни състезания по политически причини, тогава спортът и спортистите „ще се превърнат само в обикновен инструмент на политиката. Тогава е невъзможно спортът да предаде своите обединяващи ценности", подчертава 69-годишният олимпийски шампион по фехтовка от Вюрцбург през 1976 г., цитиран от DPA. 

В речите на политиците тази автономност е високо оценена, смята Бах, но тези думи и декларации обаче невинаги са последвани от дела. „Това показват и дискусиите в някои европейски държави. Включително, за да не кажа особено, в Германия", констатира Бах. Украйна дори призовава за пълна изолация на всички руснаци в спорта. 

„Това представлява истинска дилема за нас и напълно нова ситуация. Защото досега нито едно правителство и нито един спортист от страните в конфликт не е призовавал за пълна изолация - или не е заплашил с бойкот", обясни той. „Ако направим изключване по политическа линия, сме изправени пред разпад на международната спортна система“. Тогава вече няма да има истински световни първенства и универсални игри. Вместо това „ще станем свидетели на игри на различни политически блокове, които вече нямат нищо общо с този обединяващ характер на спорта отвъд всички граници", предупреди Бах. Националните олимпийски комитети от Африка, Азия, Америка, Океания, а също и от части на Европа имали примери за това.

Затова МОК трябвало да вземе отговорно решение и да намери крайъгълни камъни. Това трябва да гарантира, че „нашите санкции остават в сила" и „че условията за руските и беларуските спортисти наистина се спазват", каза той. Според Бах това не е задача, за която може да му се завижда. „Само историята ще реши кой е допринесъл повече за мира. Тези, които се опитват да поддържат отворени линиите за комуникация, да насърчават диалога, или тези, които изолират и разделят“.

Следващата седмица Изпълнителният съвет на МОК ще вземе допълнителни решения. Бах коментира кратко: „Пожелайте ни късмет“. 

Преди разговора на Бах във Филхармонията в Есен пред нея се събраха около 150 демонстранти, за да протестират срещу обсъжданото връщане на спортистите от Русия и Беларус.

„Настояваме спортистите да бъдат допуснати обратно едва когато тази агресивна война приключи", заяви Томас Шиман, бивш спортист от Есен и член на организационното сдружение „Опора“. „Ще попитам Томас Бах защо демонстрира такава нибелунгска вярност към Владимир Путин", добавя той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 18
OHЯ
преди 1 година
Скачането от етажите и присъщо на друга ценностна система , не на евроатлантизма ! А що толкова се пънат сибирците да ходят на международни участия , нали оня дъртия ги прави велики , и уникални ? Да си седят в Клошария и да си бъдат велики , кой им пречи ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 8
sssaaa
преди 1 година
Значи този ще получи Евроатлантичеко демократично уволнение съвсем скоро. Как си позволява да изразява мнение, което не съответства с Евроатлантическата ценностна система. Бързо да скача от някъде и чакаме статия как ФСБ са го бутнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Тя спортната система започна да се разпада още когато на едни асматици им се разрешаваха лекарствата, а на други - не. Късно е вече да говорим за честен спорт. Подменяйте всичките ръководстава или се затваряйте поради ненадобност. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още