IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагелсман се превръща в гигантски провал за милиони за „Байерн“ 

Баварците уволняват най-скъпия треньор, влизайки в гигантски финансов капан и приключвайки смирението в германския футбол

15:18 | 25.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Баварците ще продължат да харчат за Нагелсман дори след като той няма да е вече в клуба. Снимка:  EPA/RONALD WITTEK
Баварците ще продължат да харчат за Нагелсман дори след като той няма да е вече в клуба. Снимка: EPA/RONALD WITTEK

„Байерн“ издигна висока крепост. Мюнхенският тим веднага заглуши всички появили се критики и защити своя треньор Юлиан Нагелсман само преди седмица. Както скоро щеше да се окаже, това беше нещо добро. Защото това, което се случваше в тази крепост през последните няколко дни, трябваше да се случи тайно. Далеч от очите на обществеността. „Може да се види ясен напредък за година и половина. Юлиян се справя много добре. Дискусията за треньора междувременно дойде отвън, не ние я започнахме", заяви президентът на Байерн Херберт Хайнер в интервю за Kicker, публикувано миналия понеделник. Наследникът на Хьонес подкрепи треньора и той замина за планината. За да кара ски. Фатална идея в Байерн, най-фаталната на контузията на Нойер насам.

Когато новината за уволнението му, разпространена първо от специализиран по трансферите журналист в Twitter, стигна до треньора, тя го изненадва. Досега само бил чел за това, каза Нагелсман пред Kicker. Все още не е ясно дали само моментът, или самото уволнение е изненадало 35-годишния специалист. От няколко седмици насам се носеха слухове, че Байерн може да си търси нов треньор от лятото нататък. Тогава се говореше, че е възможно да се договори и обезщетението за бившата надежда Нагелсман и двете страни да се разделят по начин, който да запази образите им. Това обаче не се случи, пише в свой анализ N-TV. 

Краят на Юлиан Нагелсман след по-малко от 21 месеца като треньор на „Байерн“, след само 84 мача начело, е и завършекът на един епизод, който за пореден път показва колко малко се интересува футболният бизнес от думите и обещанията на миналото. Всичко се хвърля зад борда в името на спортния успех, а най-скъпият треньор в света става още по-скъп.

Никой наследник на Гуардиола не беше щастлив

Преди малко по-малко от две години „Байерн“ преведе на Лайпциг между 20 и 25 милиона евро. Трансферната сума за Нагелсман беше рекордна за треньор и в зависимост от изчисленията сега той струва на Байерн между 240 хил. и 300 хил. евро на мач. Огромна сума само за една титла, защото в крайна сметка 35-годишният специалист не можа да добави повече към изпълнената витрина с трофеи. Невъобразима сума. Сума, която ще нарасне значително заради годишната заплата в размер на 8 млн. евро според слуховете и обезщетение при напускане или продължаване на изплащането на заплатата му дори след напускането, което вече е фиксирано в договора му.

Трябва да се каже, че Нагелсман е гигантски провал за „Байерн“, който сляпо се беше хвърлил в краката на треньора. Жаждата за човек, който да оформи нова епоха, беше твърде голяма. През последните години на треньорската скамейка се наблюдаваше твърде голяма активност. Последният човек, който издържа или на когото беше позволено да издържи три години, беше Хосеп Гуардиола, следващият противник в Шампионската лига. Неговите наследници се провалиха заради амбициите на клуба (Карло Анчелоти), критика от съблекалнята (Нико Ковач и също Карло Анчелоти) или заради борбите за власт (Ханси Флик). За Нагелсман „Байерн“ отдавна бе готов да приеме много критика и рискове. И му позволи да излезе като победител в борбата за власт с нападателя звезда Роберт Левандовски.

Но във водната чаша на турбуленцията нивото напоследък се бе повишило тревожно. Тъй като неуспехът в Бундеслигата също набъбва във все по-мощно течение, вълната преля и отнесе треньора. Треньор, който винаги е бил самоуверен, но (твърде) рядко самокритичен, който винаги е бил някак твърде неопитен, но в разбиранията си вече твърде голям за този клуб. Фактът, че на практика лиши Нойер от права, като направи Джошуа Кимих фактически капитан, че се отрече от съотборниците си Херман Герланд и Тони Тапалович, че с пълзяща тактика демотивира Томас Мюлер и изгони Левандовски, че подцени самочувствието и увереността на ансамбъла от звезди, това беше твърде много самовнушен гигантизъм. Твърде много вълнения, които той вече не можеше да контролира. Това го направи и тънкообиден. И се изпусна, наред с другото, в атаката на „стадото" срещу съдиите и отчаяното търсене на къртицата в отбора. 

„Байерн“ се превърна в машина за горене на пари 

Нагелсман обаче в никакъв случай не е единственият изключително скъп специален „артикул“ на Байерн през последните месеци. Според консервативни оценки разходите, свързани с контузията на вратаря и капитан Мануел Нойер, възлизат на около 20 млн. евро до края на този сезон. Сумата се състои от продължаващото изплащане на заплатата на националния вратар, уволнението на треньора на вратарите Тони Тапалович, разходите за трансфера на Ян Зомер и плащанията по сметката на новия страж.

Освен за Нагелсман и Нойер „Байерн“ плаща сериозно и за предишно трансферно недоразумение. Защото Жоао Кансело, подписал без трансферна сума от „Манчестър Сити", в никакъв случай не е евтин. „Байерн“ трябва да плати заплата от доста над 7 млн. евро за половин година за желания от уволнения треньор играч. Досега португалецът не е изплатил почти нищо.

Преди началото на пандемията се говореше често за „новото смирение“ във футбола. Футболът искаше да се промени, искаше да се дистанцира от „безсрамно демонстрираното богатство", заяви тогавашният шеф на Германския футболен съюз Кристиан Зайферт в интервю за FAZ точно преди три години и с още едно година по-късно. Малко преди това призракът на ESL, Европейската суперлига, обикаляше наоколо и хвърляше светлина върху понякога отчайващото финансово положение на европейските гиганти Барселона и Ювентус Торино. „Някои от тези клубове са доста зле управлявани машини за горене на пари", каза тогава Зайферт. В зависимост от изчисленията Нагелсман струва на "Байерн" между 240 000 и 300 000 евро на мач. Снимка: . EPA/RONALD WITTEK В зависимост от изчисленията Нагелсман струва на "Байерн" между 240 000 и 300 000 евро на мач. Снимка: . EPA/RONALD WITTEK

Малко по-късно тогавашният шеф на "Байерн" Карл-Хайнц Румениге застана на негова страна. „Всички ние направихме голяма грешка, независимо дали става дума за Реал, Барса, Юве, Сити, Байерн или Дортмунд", каза той пред Bild през април 2021 г. „Всяка година увеличавахме разходите за заплати на играчите, плащахме по-високи трансферни суми от тях - защото се подложихме на демона, наречен трансферен пазар. Чрез Covid всички ние бяхме ощетени, някои повече, други по-малко. Трябва да извлечем последствията от това". Малко повече от седмица по-късно „Байерн“ обяви подписването на договора с Нагелсман, най-скъпия треньор в света.

Както става ясно най-късно сега, „Байерн“ Мюнхен не удържа на собствените си думи. През последните години, по отношение на международната конкуренция, баварците продължиха да участват в трансферния бизнес с огромни суми и с уволнението на Нагелсман сега се поставиха в една редица с клубовете, заклеймени от Зайферт като „много зле управлявани машини за горене на пари".

Краят на Нагелсман може да е разбираем по спортни и междуличностни причини. Но уволнението също така показва, че футболът няма никакъв интерес да се променя. Зайферт беше призовал за това още през април 2020 г.

„Не искаме просто някакси да преминем през кризата и след това да продължим както преди", беше казал тогава пълният със смирение кризисен мениджър и може би не е могъл да предположи колко верни ще се окажат думите му. Сега „Байерн“ отиде още по-напред с епизода с Нагелсман, който се роди в пандемията. Напускането му бележи окончателния край на смирението в германския футбол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 25.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
Damian12
преди 1 година
Безсмислена статия. Харчили били много пари, но пак са на печалба, защото драгият немски зрител пълни стадионите и плаща серизна месечна такса, за да ги гледа. За какъв провал точно става въпрос?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още