IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: До дни катарски фонд подава оферта за „Манчестър Юнайтед“

Според спортен експерт за да бъде прието, предложението трябва да надхвърли 4 млрд. паунда

17:28 | 13.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Kaтарски инвеститори ще отправят оферта за Manchester United Plc (компанията зад ФК "Манчестър Юнайтед") през следващите дни, което ще затвърди желанието на страната да стане основен играч в световния спорт, съобщи Bloomberg, като се позовава на запознати източници. 

Катарският консорциум се готви да подаде първоначална оферта за английския футболен клуб от Висшата лига до края на седмицата. Служители на държавния инвестиционен фонд Qatar Investment Authority помагат в подготовката на офертата. 

Нюйоркската банка Raine Group консултира собствениците на „Манчестър Юнайтед“, базираното в САЩ семейство Глейзър.

„Манчестър Юнайтед“ е обект на все повече спекулации за поглъщане от лятото насам, когато Bloomberg News съобщи, че семейство Глейзър е готово да продаде своя дял. Досега единствено британският милиардер Джим Ратклиф е заявил официално интереса си и работи с Goldman Sachs Group Inc. и JPMorgan Chase & Co. по потенциална оферта.

Ратклиф, фен на „Манчестър Юнайтед", е първият сериозен кандидат, който официално заявява интереса си към придобиването на клуба. Съосновател на Ineos през 90-те години на миналия век, днес той притежава 13 млрд. долара според Bloomberg Billionaires Index. Миналата година той не успя с късна оферта на стойност 4,25 млрд. паунда да купи „Челси", друг клуб от Висшата лига.

През януари Bloomberg News съобщи, че подкрепяни от държавата катарски инвеститори обмислят инвестиция в британския отбор. 

Qatar Sports Investments, отделно дружество от QIA, вече притежава френския суперклуб Пари Сен Жермен. Правилата на управляващия орган на европейския футбол УЕФА гласят, че отбори с един и същ мажоритарен собственик не могат да се състезават едновременно в големите турнири в региона, включително и в най-престижната Шампионска лига. Председателят на QSI Насер Ал-Хелаифи е член и на Изпълнителния комитет на УЕФА. 

Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, управляващият емир на Катар, е фен на „Манчестър Юнайтед“ и едва ли ще иска да изпусне шанса да стане собственик на една от най-големите спортни марки в света. 

Обсъжданията продължават и все още не са взети окончателни решения за това кои катарски структури в крайна сметка ще осигурят капитал за предложението за придобиване на „Манчестър Юнайтед“. Говорител на QIA отказва да коментира темата, а представител на QSI не е открит за коментар.

Адам Зомерфелд, специалист по спортни инвестиции в Certus Capital, изчислява, че всяка потенциална оферта за "Манчестър Юнайтед" ще трябва да надхвърли 4 млрд. паунда, за да бъде успешна. Това би я превърнало в една от най-големите сделки, свързани със спортен франчайз.  

През последното десетилетие Катар похарчи повече от 200 млрд. долара за реконструкция на инфраструктурата на страната, за да бъде домакин на Световното първенство по футбол. Наред с изграждането на нови стадиони и цели общини, емирството също така закупи спортни активи. Освен придобиването на ПСЖ QSI има дял в португалския футболен клуб Брага. 

Междувременно най-големите банки на Wall Street стават все по-активни консултанти на футболни клубове и техните собственици, тъй като в любимия спорт по света се влагат все повече пари. През януари JPMorgan и Goldman Sachs представиха отделни предложения за предоставяне на дългово финансиране на Серия А, висшата футболна лига на Италия.

В последно време JPMorgan работи и за Глейзър при продажбата на част от акциите на “Манчестър Юнайтед”, консултира италианския клуб “Ювентус”  при емитирането на права за 400 млн. евро и осигури финансиране на френската Лига 1 по време на пандемията от Covid-19.

Междувременно Goldman Sachs работи заедно с Morgan Stanley със собствениците на “Ливърпул“ по евентуална продажба на целия или част от дела им в клуба от Висшата лига, съобщиха миналата година запознати с въпроса. В Испания Goldman Sachs помага за осигуряването на средства за реконструкция на стадиона на „Барселона“.

През 2021 г. JPMorgan бе подложена на критики, когато се оказа, че е банката, подкрепяща плановете за отделяне на Суперлига в Европа. Предложението на много от най-големите европейски футболни клубове беше осмивано от феновете, лигите и политиците и бързо беше отхвърлено. Но наскоро консултантската компания A22 Sports Management публикува набор от принципи, според които би могла да функционира ревизираната Суперлига. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още