IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар отива на шопинг във Висшата лига

„Манчестър Юнайтед“, „Ливърпул“ и „Тотнъм“ са сред възможните цели на придобиване на домакина на най-скъпото Световно първенство

14:47 | 10.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
"Манчестър Юнайтед" и "Ливърпул" може скоро да имат нови собственици. Снимка: Bloomberg
"Манчестър Юнайтед" и "Ливърпул" може скоро да имат нови собственици. Снимка: Bloomberg

След домакинството на най-скъпото Световно първенство по футбол Катар възнамерява да закупи активи в клуб от английската Висша лига. Сред целите са "Манчестър Юнайтед“, „Ливърпул“ или „Тотнъм Хотспър“, чийто председател Даниел Леви наскоро е провел разговори с колегата си от Qatar Sports Investments (QSI) Насер Ал-Хелаифи, предава Bloomberg.

QSI обмисля както пълно поглъщане, така и придобиване на дялове в „Тотнъм“ или конкуренти, включително „Манчестър Юнайтед“ или „Ливърпул“, твърди източник на агенцията, помолил да не бъде назоваван, тъй като дискусиите са частни.  

Говорител на QSI е отказал коментар по темата, а говорител на „Тотнъм“ отрече да е имало среща относно продажбата на дялово участие в клуба. Говорител на „Манчестър Юнайтед" отказва коментар, а говорител на „Ливърпул" не е отговорил на молбата за коментар. Обсъжданията на QSI продължават и е възможно да не доведат до сделка.

QSI е решила да обмисли поне една инвестиция във Висшата лига на Англия след успешното според страната домакинство на Световното първенство. Ходът се разглежда и както предпазване от инвестиции в по-малко известни лиги като тази в Португалия, но е предопределен и от непрекъснатия растеж и глобалния профил на британската Висша лига.

Всяка потенциална сделка - пълно поглъщане или миноритарен дял - би затвърдила стратегията на Катар за инвестиране в спортни активи, отчасти за да се повиши популярността на страната, а също и за да се инвестира огромното богатство от природни ресурси.

През последното десетилетие Катар похарчи над 200 млрд. долара за реконструкция на инфраструктурата на страната, за да бъде домакин на Световното първенство. Наред с изграждането на чисто нови стадиони и цели общини, Катар купува и спортни активи, включително придобиването на „Пари Сен Жермен“, дял в португалския „СК Брага“ и развитието на ориентираната към спорта beIN Media Group.

Американското семейство Глейзър, което притежава „Манчестър Юнайтед“, търси инвеститор и може би е готово да продаде отбора, а собствениците на другия гигант в английската Висша лига „Ливърпул“ също обмислят продажба.

„Тотнъм“, който изгради модерен нов стадион с капацитет над 60 хил. души, е оценен на малко под 2 млрд. евро според Football Benchmark, доставчик на данни и консултант в бранша. През миналата година конкурентът „Челси“ бе продаден за 2,5 млрд. паунда на американски консорциум.

Не е ясно дали QSI са водили разговори за сделка с други клубове от Висшата лига, а всяка потенциална оферта в момента е на ранен етап.  

През 2019 г. QSI обсъждаше придобиването на дял в „Лийдс Юнайтед“, когато отборът от Йоркшир играеше във второто ниво на британския футбол. Два от най-големите отбори във Висшата лига – „Манчестър Юнайтед“ и „Ливърпул“ - преминават през процеси, които могат да доведат до продажба на дялове или на цялостни права.

Във Висшата лига вече има два клуба със собственици от Близкия изток – „Манчестър Сити" е собственост на базираната в Абу Даби City Football Group, а „Нюкасъл Юнайтед" наскоро бе придобит от консорциум, подкрепен от фонда за богатство на Саудитска Арабия, който също изгражда свои спортни активи.

„Налице е нарастващ интерес към клубовете от английската Висша лига, които обмислят продажбата на миноритарни дялове", казва Адам Зомерфелд, управляващ партньор в Certus Capital Partners. „Клубовете наблюдаваха как „Манчестър Юнайтед“ и „Ливърпул“ започват процеси и сега реагират, като оставят отворени за разговори с инвеститори“. 

Тенденцията за собственост на няколко клуба набира скорост, като около 200 отбора са собственост на футболни групи, които притежават или имат инвестиции в повече от един отбор. City Football Group вече притежава пряко 10 клуба, включително „Манчестър Сити“. Марката за потребителски напитки Red Bull подкрепя група, която включва отборите на Залцбург и Лайпциг, а базираната в Маями 777 разширява своя отпечатък с клубове, сред които „Генуа“, „Ред Стар Париж“ и „Херта Берлин“. Eagle Football Holdings на Джон Текстор притежава дялове в „Ботафого“, „Олимпик Лионеа“, „Кристъл Палас“ и „Моленбек“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още