IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствениците на Юнайтед са поискали по-високи оферти за клуба 

Британският милиардер сър Джим Ратклиф и шейх Джасим бин Хамад Ал-Тани са в последния кръг на наддаване 

14:30 | 16.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Собствениците на „Манчестър Юнайтед“ искат от останалите участници в търга за отбора да увеличат офертите си и да докажат, че могат да завършат предложените от тях сделки, твърдиFinancial Times.

Британският милиардер сър Джим Ратклиф и шейх Джасим бин Хамад Ал-Тани, син на бившия емир на Катар, са в последния кръг на наддаването за закупуване на отбора от американската фамилия Глейзър, която притежава клуба от 2005 г. насам. 

Представители на Ineos на Ратклиф, Ал-Тани и Raine Group, банката, която ръководи тръжната процедура, отказват коментар пред FT.

Семейство Глейзър също така разглежда предложения от редица инвестиционни фирми, включително Elliott Management, в резултат на които семейството може да запази собствеността си върху клуба. Според двама души, запознати с въпроса, Carlyle Group, която управлява активи на стойност 376 млрд. долара, също е проявила интерес към инвестиране в клуба. Ако Carlyle участва, вероятно ще бъде сключена сделка с привилегирован капитал, каза един от хората. Преговорите са за влизане с миноритарен дял. 

Юнайтед е една от най-големите марки в спорта, с фенска маса, обхващаща целия свят. Клубът е печелил титлата в английското първенство рекордните 20 пъти, въпреки че последната от тези победи е едва през през 2013 г. - сезонът, в който легендарният мениджър сър Алекс Фъргюсън се пенсионира.

Продажбата би могла да надмине сумата от 4,6 млрд. долара, платена от Роб Уолтън, наследник на Walmart, за американския футболен клуб „Денвър Брокос“ миналата година - рекорд за спортен отбор, въпреки че милиардерът Джош Харис, който се занимава с частен капитал, е близо до придобиването на Washington Commanders от Националната футболна лига на САЩ за 6 млрд. долара.

Рекордът за клуб от Висшата лига е сумата от 2,5 млрд. паунда, платена от американските инвеститори Clearlake Capital и Тод Бьоли за закупуването на „Челси" миналата година.


Собствениците на „Манчестър Юнайтед“ са определили краен срок за подаване на окончателни оферти 28 април. Всяка промяна на собствеността изисква одобрението на Висшата лига. Според двама души, запознати с въпроса, предишната оферта на Ратклиф оценяваше Юнайтед на около 5 млрд. паунда. Спортното портфолио на Ineos включва френския футболен клуб „Ница“, една трета от отбора на Mercedes във Формула 1 и отбора по колоездене Grenadiers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 16.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още