IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е Бернар Арно, най-богатият човек в света?

Той не ползва Twitter, пази се от прекалена публичност и стои зад една от най-големите компании за луксозни стоки в света

13:53 | 14.12.22 г.
Бернар Арно. Снимка: Bloomberg L.P.
Бернар Арно. Снимка: Bloomberg L.P.

По-рано тази година LVMH премахна възрастовата граница за главния изпълнителен директор. Това би позволило на Арно да остане начело до 80-годишнината си, което е знак, че той възнамерява да управлява по-дълго.

В стремежа си да не привлича внимание, през октомври Арно заяви, че LVMH е продала частния си самолет. Съществуват Twitter акаунти, които следят самолетите на милиардерите, опитвайки се да ги засрамят за въглеродните емисии (тема, която е гореща във Франция), като някои политици предложиха забрана или облагане с данък на частните самолети.

„След всички тези истории групата имаше самолет, който продадохме“, коментира Арно пред Radio Classique, което е собственост на LVMH. „Резултатът сега е, че никой не може да види къде отивам, защото наемам частни самолети, когато ползвам“.

Милиардерски битки

Въпреки че империята LVMH е изградена предимно чрез успешни придобивания, компанията и Арно имат и известни провали.

Арно беше изпреварен от Франсоа Пино, един от най-богатите французи, при придобиването на Gucci, която сега е част от Kering. Освен това се провали в опита за враждебно поглъщане на Hermes International – производителя на чантите Birkin, собственост на най-богатото семейство в страната. Член на клана Ермез го нарече „вълк в кашмир“ заради хищния начин, по който се е опитал да превземе компанията им.

Милиардерът Бернар Арно. Снимка: Bloomberg L.P. Милиардерът Бернар Арно. Снимка: Bloomberg L.P.

Арно изгражда своя собствена династия в LVMH. Той има пет деца от два брака, а всички те в момента работят във фирмата или в някоя от нейните марки. Второто му дете – 45-годишният Антоан, тъкмо получи по-голяма роля в холдинговата компания Christian Dior.

Арно, който е известен с това, че спазва строга диета и редовно играе тенис, също така е колекционер на изкуство и ръкоди откриването през 2014 г. на фондацията Louis Vuitton в Булонския лес в Париж. Мястото е монументален частен музей за изкуство, проектиран от Франк Гери, а целта му е да приютява корпоратовната колекция на LVMH, както и тази на Арно.

Индексът на богатството на Bloomberg изчислява, че по-голямата част от състоянието на Арно е свързана с неговия дял от 97,5% в Christian Dior, която от своя страна контролира около 41% от LVMH. Семейството притежава допълнителни 6% в LVMH.

Според анализ, който включва дивиденти, данъци и благотворителност, Арно има приблизително 10,3 млрд. долара в брой и други активи.

Арно е петият човек, който достига до номер едно в индекса, от 2012 г., когато дебютира в него. Другите са Карлос Слим, Бил Гейтс, Джеф Безос и Илон Мъск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още