IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модният гигант Shein набира 2 млрд. долара, но понижава оценката си с една трета

В последния кръг на финансиране са участвали Sequoia Capital, General Atlantic и държавният инвестиционен фонд на ОАЕ Mubadala

09:52 | 18.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Shein, онлайн модната компания, която спечели милиони американски купувачи по време на пандемията, набра 2 млрд. долара в последния си кръг на набиране на средства, което оценява компанията на 66 млрд. долара. Това е с около една трета по-малко, отколкото година по-рано, твърдят близки до компанията източници, на които се позовава WSJ. 

Търговецът на дребно онлайн, който е основан в Китай, а сега е базиран в Сингапур, намали оценката си, след като цените на акциите на технологичните публични компании се понижиха. Компанията е изправена и пред засилващ се натиск от страна на американските законодатели за нейните трудови и екологични практики.

Според информацията на източниците през миналата година Shein е реализирала приходи в размер на 23 млрд. долара, с което е изпреварила европейските си конкуренти H&M Hennes & Mauritz и собственика на Zara Inditex, а нетната ѝ печалба е била 800 млн. долара. Shein си е поставила за цел да увеличи приходите си с 40% през тази година.

Преди последното набиране на средства, което приключи миналата седмица, Shein беше оценена на 100 млрд. долара, което я катапултира до стойност, по-висока от общата пазарна капитализация на H&M и Inditex. По онова време технологичните компании плаваха в изобилие от парични средства и инвеститорите залагаха на това, че в крайна сметка ще ги получат, когато Shein стане публична компания.

23 млрд. долара
е генерирала Shein като приходи през миналата година по данни на вътрешни източници.

Акциите на технологичните компании бяха подложени на силен натиск за разпродажби на фона на забавянето на растежа в сектора, което доведе до съкращения, отменени проекти и нов фокус върху намаляването на разходите. Някои от тези акции започнаха да се възстановяват през тази година, тъй като инвеститорите пренасочиха вниманието си към банковите сътресения в САЩ, но оценките на технологичните компании все още са доста под нивата им от началото на 2022 г.

В последния кръг на финансиране са участвали Sequoia Capital, General Atlantic и държавният инвестиционен фонд на ОАЕ Mubadala. И Sequoia, и General Atlantic са влагали средства и в предишни кръгове на финансиране. Инвеститорите в последния кръг получиха повече акции в компанията, за да запазят размера на дяловете си, добавят източници.

Някои съществуващи инвеститори поясняват пред The Wall Street Journal, че по-ниската оценка оставя възможност на компанията да увеличи пазарната си стойност, ако се осъществи първично публично предлагане. Такава продажба на акции ще бъде изправена пред предизвикателства, тъй като контролът върху компанията се засилва.

През последните месеци се появяват и други проблеми поради това, че предприятията с китайска собственост се сблъскват с отпор в САЩ, след като геополитическото напрежение между Вашингтон и Пекин ескалира. Shein, заедно с последния си конкурент Temu, собственост на китайската компания за електронна търговия PDD, е обект на критики от страна на американските законодатели. Така например администрацията на Джо Байдън настоява китайските собственици на TikTok да продадат дяловете си в приложението за споделяне на видео или да се изправят пред евентуална забрана на приложението в САЩ от съображения за сигурност. 

По-рано този месец комисията по Китай към Камарата на представителите изпрати писма до ръководителите на Shein и Temu, както и до Nike и Adidas, в които ги пита дали продуктите им отговарят на Закона за предотвратяване на принудителния труд на уйгурите, който забранява предлагането на памук от китайския регион Синдзян на американския пазар. Отделно от това в писмо, подписано от повече от 20 законодатели от двете партии до Комисията по ценните книжа и фондовите борси, се иска регулаторът да разпореди одит на веригата за доставки, преди на Shein да бъде разрешено първично публично предлагане (IPO) на американските фондови борси.

Shein заяви, че няма доставчици в Синдзян и че доставчиците ѝ трябва да се придържат към строг кодекс на поведение, съобразен с основните конвенции на Международната организация на труда. Shein си е поставила за цел да увеличи приходите си с 40% през тази година. Снимка: Bloomberg Shein си е поставила за цел да увеличи приходите си с 40% през тази година. Снимка: Bloomberg

„Нямаме никаква толерантност към принудителния труд", заяви компанията. Shein отказва да коментира плановете си за IPO.

Компанията заяви на своя уебсайт, че на нейните производители е разрешено да се снабдяват с памук само от САЩ, Индия, Бразилия, Австралия и други одобрени региони, като Бангладеш, Танзания и Пакистан, добавяйки, че памукът от САЩ, Индия, Бразилия и Австралия съставлява около 95% от целия памук, използван за продуктите с марка Shein.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още