IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на H&M потънаха след изненадваща смяна на главния изпълнителен директор

Даниел Еврер поема поста незабавно

11:49 | 31.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Dominika Zarzycka/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Dominika Zarzycka/NurPhoto via Getty Images

Модната компания H&M изненада инвеститорите в сряда с нов главен изпълнителен директор – Даниел Ервер, който поема поста незабавно. Шведският моден търговец на дребно изпитва трудности да увеличава продажбите си в изключително конкурентен пазар, съобщава Ройтерс.

Внезапната смяна срина акциите на компанията с 10% в предпазарната търговията – най-големият спад в рамките на деня от май насам. Минути след 11:30 ч. българско време цената се свива с 8,5%.

Напускащият главен изпълнителен директор Хелена Хелмерсон заяви, че е решила да си тръгне от компанията след четири години начело, добавяйки, че ролята е била „на моменти много изискваща за мен лично“.

Промяната в управлението се случва, след като H&M заяви, че продажбите за декември и януари са спаднали с 4% спрямо предишната година, лош знак за ключовия празничен сезон.

Като втори по големина листнат моден търговец на дребно в света след Inditex H&M цели да постигне оперативен марж от 10% тази година и се фокусира върху рентабилността, а не върху обема на продажбите.

Компанията обаче изпитва трудности в конкуренцията си с Inditex и с гиганта в бързата мода Shein, които отбелязват силен ръст на продажбите.

42-годишният Ервер е част от H&M от 18 години, като последно бе ръководител на основния бранд H&M на компанията – роля, която ще съвместява с новия си пост.

„Смятаме, че трябва да се свършат много неща или могат да се свършат, за да се преструктурира бизнеса. Въпросът е дали човек, който е там от 18 години, е правилният човек за това или дори дали има мандата да предприеме подобни стъпки“, казва анализаторът на Bernstein Уилям Удс.

Маржът на оперативната печалба на H&M за четвъртото тримесечие е спаднал до 7,2% от 7,8% през предишните три месеца.

В местна валута продажбите от 1 декември до 29 януари – началото на първото фискално тримесечие, са спаднали с 4% спрямо ръст от 5% година по-рано.

Оперативната печалба за четвъртото тримесечие възлиза на 4,33 млрд. крони (415,4 млн. долара) спрямо 821 млн. крони година по-рано, но под очакванията за 4,57 млрд. крони на анализатори в анкета на LSEG.

Бордът на H&M е предложил непроменен дивидент от 6,50 крони на акция и заяви, че ще поиска разрешение за обратно изкупуване на акции на групата клас Б.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още