IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Zara се завръща в Украйна

Решението отразява крехката нормалност в някои градове на страната

09:42 | 01.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Модната верига Zara се готви да отвори отново магазините си в Украйна, които затвори в началото на войната. Това е ключов момент, който показва крехката нова нормалност на живота в редица градове въпреки конфликта в Русия, пише Financial Times.

Испанският собственик на Zara Inditex е уведомил местните наемодатели, че в началото на април ще започне да отваря отново магазините си в Украйна, където близо двегодишното им затваряне ги превърна в черни дупки в иначе оживените търговски центрове.

Испанската компания за търговия с дрехи, която е най-голямата в света по обем на продажбите, е най-значимият глобален търговец на дребно, който се завръща в Украйна. Неговите магазини бяха основен притегателен център в много молове. Но в същото време компанията е сред последните, които предприеха този ход.

Търговци на дребно, ресторанти и барове започнаха постепенно да отварят отново вратите си през пролетта на 2022 г. H&M, която имаше осем магазина в Украйна преди войната, възобнови дейностите си през ноември 2023 г.

Полската компания за търговия с дрехи Greenpoint обяви миналия октомври, че Украйна ще приеме първата ѝ инвестиция извън родината. Тя планира да отвори 20 магазина в Киев и в някои градове в Западна Украйна.

Inditex смята да отвори отново 50 от над 80-те си магазина в страната, съобщи компанията пред FT. Решението е взето след месеци, в които компанията беше обсипвана с въпроси от украински медии и представители на търговията на дребно кога ще отвори отново обектите си.

Животът в Киев може да изглежда нормален за посетителите – купувачи се редят на опашка, за да си купят дрехи, а баровете често са препълнени, но много украинци изпитват финансови и психически проблеми, свързани с войната.

Честотата на ракетните нападения варира, като някои са извършвани в няколко поредни дни, а други – след едномесечно затишие, но въздушните сирени звучат редовно и възможността за поразяване на хора или обекти е ежедневна реалност.

Според публикувано миналата година изследване на Асоциацията за търговия на дребно на Украйна приходите на търговските вериги са намалели от 37 млрд. долара през 2021 г. преди войната на 30 млрд. долара през 2022 г., въпреки че инфлацията достигна 26%.

„Окупацията на големи райони, плячкосването, артилерийският обстрел на мирни градове, постоянните въздушни тревоги и прекъсванията на тока нанасят тежък удар на търговците на дребно. Но дори в най-трудните условия те успяха да се приспособят“, пише асоциацията.

Inditex затвори своите 84 магазина в Украйна, които включват марките Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti и Bershka, на 24 февруари 2022 г., в деня, когато започна пълномащабното нашествие на Русия. Оттогава тя спря да доставя стоки в страната, но продължи да плаща данъци и заплатите на своите 1000 украински служители, въпреки че повечето си седят вкъщи без работа. Inditex запази наемните си договори с наемодателите след затварянето на магазините, но не разкрива при какви условия.

Испанската група, която има около 5700 магазина в над 90 страни в света, ще отвори отново обектите си в Украйна постепенно, започвайки с 20 магазина, включително три магазина на Zara, в търговски центрове в Киев.

След време общият брой на повторно отворените обекти в цялата страна ще се увеличи до 50, но Inditex не разкрива колко време ще трае процесът.

Компанията подчерта, че Inditex ще отдаде приоритет на безопасността на служителите и клиентите и ще приспособи плановете към пазарните обстоятелства. Някои украински служители вече са били изпратени в Полша за обучение в подготовката им за връщане на работа.

34-те магазина, които ще останат затворени, се намират в части от Южна и Източна Украйна, засегнати пряко от войната, където украинското правителство е забранило търговски дейности.

Inditex напусна Русия, която преди време беше вторият ѝ по големина пазар от гледна точка на брой магазини след Испания, като продаде около половината от 500-те си магазина на Daher Group от Обединените арабски емирства и затвори останалите. Тя обаче запази възможност да се върне в Русия, ако „положението се промени“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още