IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експанзията на Mango в САЩ увеличи продажбите до над 3 млрд. евро

За силния ръст е помогнал фокусът върху облекла за специални поводи и по-луксозни дрехи

19:12 | 11.03.24 г.
Снимка: Xavi Lopez/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Снимка: Xavi Lopez/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Испанската модна компания Mango в понеделник отчете рекордни продажби от 3,1 млрд. евро за 2023 г., задминавайки прогнозата си, след като успя да отговори на силното разширяване на местния си конкурент Zara в САЩ, съобщава Ройтерс.

Базираният в Барселона бранд обяви, че продажбите му са скочили с 19% миналата година, с което надвишава прогнозата си за 3 млрд. евро. За силния ръст е помогнал фокусът върху облекла за специални поводи и по-луксозни дрехи, които са по-малко чувствителни на по-високи цени.

Това е помогнало да се отблъсне натискът от бързия растеж и по-изгодните цени на онлайн играчи като китайската Shein.

Mango се позиционира по-скоро като премиум играч и има по-високи цени от Zara на Inditex и шведската H&M при някои дрехи за специални поводи, съобщава компанията за данни в търговията на дребно EDITED.

Най-големите увеличения на цените са при роклите, където средните цени са се увеличили с 46% за колекцията пролет 2024 г. в сравнение с преди две години на пазари като САЩ, посочва EDITED.

„При много продукти цените не са се увеличили, но ценовият микс на колекцията ни е нараснал“, казва главният изпълнителен директор на Mango Тони Руис, добавяйки, че компанията е намалила броя на продуктите, продавани с отстъпка.

Нетната печалба на Mango се е увеличила до 172,1 млн. евро от 81 млн. евро през 2022 г., каза Руис на пресконференция. Брутният марж се е повишил с почти 60% през 2023 г., а компанията няма нетен дълг, добавя Mango.

Семейният моден бранд следва стъпките на най-голямата модна компания с листнати акции в света Inditex, която също се разширява в САЩ.

Руис заяви, че компанията планира да открие още 30 магазина в САЩ и да направи този пазар третия си по големина до 2026 г. като част от план за отваряне на 500 нови магазина в цял свят през следващите две години. Така общият брой на магазините ще достигне 2700.

Компанията е инвестирала 187 млн. долара през миналата година, основно в нови магазини и логистични центрове.

Около 20 от 130 магазина, отворени от Mango миналата година, са били в САЩ, където започна експанзията си през 2022 г.

Компанията цели общи годишни продажби от 4 млрд. евро и двойно по-голяма нетна печалба до 2026 г. в резултат на разширяването, каза Руис.

Той добави, че Mango няма планове да листне акциите си на фондовата борса и не се нуждае от нови инвеститори, за да привлече средства за разширяването си, което ще изисква инвестиции за 600 млн. евро за 2026 г.

Компанията обаче провежда вътрешна реорганизация, създавайки нов борд на директорите, воден от основателя Исак Андич. Руис придоби 5% дял в компанията миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още