fallback

Означават ли санкциите срещу Русия край на проекта „Белене“?

Ще има преразглеждане на бизнесите между Европа и Русия, смята проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС

21:23 | 23.02.22 г. 7

Конфликтът в Украйна ще доведе до преразглеждане на бизнесите между Европа и Русия, което в много голяма степен ще засегне и България. Това коментира проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС и ръководител на Катедра "Национална и регионална сигурност", в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria, в коментар за ескалацията на напрежението Русия-Украйна. 

Според него нова война в Европа не се очаква, но кризата ще продължи.

"В последните месеци Руската федерация доста по-твърдо поставя своите искания и това вероятно е пресметнат ход. Има нюанс в поведението на Руската федерация и дали санкциите са вече неработещ инструмент за промяна в политиката, дали заемането на някаква по-твърда позиция е продиктувано от нещо друго, това не знаем в момента, но има такава промяна", отбеляза гостът.

По думите му и двете страни губят. „Русия също губи, защото веднага беше спряно сертифицирането на „Северен поток 2”, а там бяха инвестирани над 10 милиарда долара. От друга страна ще се вдигнат цените на енергийните суровини. Ще има преразглеждане на бизнесите между Европа и Русия, което в много голяма степен ще засегне и България. Мисля, че това е краят на проекта „Белене”, прогнозира Димитров.

„Смятам, че за момента това, което се случи около признаването на републиките (Донецка народна република и Луганска народна република, бел. ред.) и вкарването на войски, ще приключи, за да се види какъв е ефектът. По-нататъшно продължаване на действията от страна на Русия е съвсем друга ситуация, при което вече се навлиза на територията на Украйна и наистина ще означава инвазия в Украйна“, посочи събеседникът.

Ректорът на УНСС коментира и предложението за обединяване на университети в България.

Гледайте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
fallback