fallback

В каква посока трябва да тръгне здравната реформа?

Намаляване на ДДС може да компенсира разходите, смята икономистът Аркади Шарков

19:40 | 24.02.22 г.

До актуализацията на здравния бюджет през юни правителството трябва да предприеме нужните мерки, така че да осигури ресурс, така че гражданите да не се налага да доплащат още повече за лекарства, а лечебните заведения да имат „индиректно” субсидиране, така че да не се налага да се спира токът. Това коментира Аркади Шарков, здравен експерт и икономист, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

По отношение на инфлацията ключовите елементи, които засягат лечебните заведения в България, са както цената на тока, така цената на консумативите, така цената на лекарствата.

„Бюджетът е инструмент, но не е реформа. Затова е нужна компенсация, когато говорим за реформа - например намаляване на ДДС може да компенсира разходите, както за фирмите, така и за пациентите. Това е ключов елемент, който трябва да бъде обсъден“, смята икономистът.

„Covid криза, инфлационна спирала и военен конфликт – това рефлектира върху всички. Да не забравяме, че в Украйна има съсредоточени фармацевтични производства, които захранват Европейския съюз“, отбеляза Шарков.

Във връзка с предстоящото отпадане на зеления сертификат той коментира, че е загубил своя смисъл още след първия месец от прилагането. „Отмяната му е смислена, защото той не показа, че смъква заболеваемостта. Неговият смисъл ще остане за пътуване извън границите на България, но в рамките на България той е безсмислен и следва да отпадне“, коментира здравният икономист.

Още за това какви реформи са заложени в здравния бюджет и как се управлява Covid кризата може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
fallback