IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В каква посока трябва да тръгне здравната реформа?

Намаляване на ДДС може да компенсира разходите, смята икономистът Аркади Шарков

19:40 | 24.02.22 г.
В каква посока трябва да тръгне здравната реформа?

До актуализацията на здравния бюджет през юни правителството трябва да предприеме нужните мерки, така че да осигури ресурс, така че гражданите да не се налага да доплащат още повече за лекарства, а лечебните заведения да имат „индиректно” субсидиране, така че да не се налага да се спира токът. Това коментира Аркади Шарков, здравен експерт и икономист, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

По отношение на инфлацията ключовите елементи, които засягат лечебните заведения в България, са както цената на тока, така цената на консумативите, така цената на лекарствата.

„Бюджетът е инструмент, но не е реформа. Затова е нужна компенсация, когато говорим за реформа - например намаляване на ДДС може да компенсира разходите, както за фирмите, така и за пациентите. Това е ключов елемент, който трябва да бъде обсъден“, смята икономистът.

„Covid криза, инфлационна спирала и военен конфликт – това рефлектира върху всички. Да не забравяме, че в Украйна има съсредоточени фармацевтични производства, които захранват Европейския съюз“, отбеляза Шарков.

Във връзка с предстоящото отпадане на зеления сертификат той коментира, че е загубил своя смисъл още след първия месец от прилагането. „Отмяната му е смислена, защото той не показа, че смъква заболеваемостта. Неговият смисъл ще остане за пътуване извън границите на България, но в рамките на България той е безсмислен и следва да отпадне“, коментира здравният икономист.

Още за това какви реформи са заложени в здравния бюджет и как се управлява Covid кризата може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още