IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Станчев: Новото, което ни очаква, ще е добре забравено старо

Светът върви към деглобализация и България донякъде печели от това преструктуриране на доставките, каза основателят на ИПИ

22:42 | 14.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: <span>Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</span></em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Светът върви към деглобализация. Новото, което ни очаква, ще е добре забравено старо – увеличаване на разходите за въоръжаване от 2% на 3-4% от световния брутен вътрешен продукт (БВП), а това означава инфлация, която няма да се върне към равнищата от 2-3%. Такова мнение изрази Красен Станчев, основател на ИПИ, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Първите, които понасят загуба, освен Русия и Украйна, които воюват, са развитите икономики. Тоест, Европейския съюз (ЕС) и САЩ. Ще има разход по един преход към деглобализация. Освен факторът война и сигурност, ще има и фактор икономическа сигурност, тоест да не се изпада в зависимост от един доставчик", обясни Станчев.

"България донякъде печели от това деглобализиране на доставките и замества някои по-далечни доставки с по-близки - от България към ЕС. От друга страна, увеличава своите търговски обороти с останалия свят. Последните статистически данни на НСИ показват, че българският износ е доста добре разпределен глобално", коментира гостът.

За това каква зима ни очаква, събеседникът увери, че „България е доста по-добре подготвена за всякакви шокове за доставка на природен газ и петрол“.

„Основен риск е политическата нестабилност, която винаги помпа популизъм. В нормални условия той е някъде около половин процент от БВП - това са безсмислени харчове от бюджета. В години като тази вероятно ще отидат на около три пъти повече, което може в крайна сметка да създаде и политически, и фискални, бюджетни проблеми“, каза Станчев.

"Създадено е очакването, че с публични средства, със средства на данъкоплатците се решават всички възможни проблеми, които обикновено в живота са отговорност на отделните хора и техните семейства. Тогава, когато имате много избори, хората започват да вярват на тези, които им казват, че ще им решат проблемите, като вземат пари от някой друг", коментира Станчев.

"Следващият риск е, че България не може да вземе страна по важни геополитически въпроси. Тази невъзможност да направиш правилния и дългосрочен избор ще доведе до по-лоши конкурентни позиции в бъдеще", смята експертът.

"Един служебен кабинет не мисля, че може да влоши кой знае колко нещата", каза още Станчев. „Това, което няма да може да се реши в обозримо бъдеще, е основният проблем на българската икономика - управлението на закона“, довърши гостът.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 1 година
глууупости на кило ... но стадото трябва да се плаши иначе трудно се стриже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 1 година
Ха, чи то туй ли е новото ? М чи то кът предишното !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още