fallback

Кирил Темелков: В момента има известен излишък на газовия пазар у нас

Съчетанието от спотови и дългосрочни договори е най-добрата диверсификация, като дългосрочните договори трябва да покриват поне 70% от потреблението

13:49 | 25.07.22 г. 14

Има известен излишък на газовия пазар у нас, благодарение на доставките на търговци, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria бившият директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков. В момента той е зам.-председател на Българската газова асоциация.

Според него България, а и целият регион, има няколко опции да се снабдява в газ. Първата от тях е Русия, с която в момента връзките са прекъснати, но като капацитет и източник на газ е винаги опция. Друг вариант е газът от Азербайджан, за който се водят преговори за увеличаване на доставките, но истинската диверсификация всъщност идва от втечнения природен газ.

По думите му именно втечненият газ води до излишъците на българския газов пазар и това ще продължи през летните месеци. Зимата обаче е под въпрос, защото не е ясно какви ще бъдат отношенията на другите клиенти на "Газпром" през отоплителния сезон.

България е добре диверсифицирана и може да реагира при спирането на един доставчик на газ, но в същото време е и много "общностно зависима" от доставките на "Газпром" за Европа.

"Когато спря газът от Русия за България, никой не усети нищо - нито в ценово отношение, нито за количествата, които се доставяха. Обаче когато само се намалиха доставките за Германия, газът у нас скочи два или три пъти по отношение на цената", категоричен беше Темелков.

Съчетанието от спотови и дългосрочни договори е най-добрата диверсификация, категоричен е бившият директор на "Булгартрансгаз". Според него в момента у нас балансът е нарушен заради спирането на доставките на "Газпром" през април и призова да бъдат водени преговори за подписване на дългосрочен договор. За да бъде осигурено потреблението, минимум 70-80% от потреблението трябва да бъде покрито от дългосрочни договори, обясни още той.

"Ние тук сме в обратната ситуация и лошото е, че няма информация за инициатива, която да е в напреднала фаза за водене на преговори за такива дългосрочни договори", категоричен е Темелков.

Експертът коментира още, че няма и яснота за цената на газа от Азербайджан по водените през последните дни преговори за увеличаване на количествата. През уикенда стана ясно, че са объсждани между 500 млн. и 1 млрд. куб. метра годишно допълнително към действащия към момента договор, но според Темелков цената вероятно е "актуализирана" с новите пазарни условия.

"Булгаргаз" подписа договор за доставката на 1 млрд. куб. метра годишно от находището "Шах Дениз ІІ" в Каспийско море през 2013 г. Според коментари на експерти цената на газа от Азербайджан е много по-ниска от тази на пазара в момента, включително и от доставките на "Газпром", докато България получаваше руски природен газ.

Целия коментар можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
fallback