IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България обсъжда допълнителни доставки на газ от Азербайджан

В момента страната получава 1 млрд. куб. метра природен газ по договор, подписан през 2013 година

13:23 | 22.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Премиерът в оставка Кирил Петков е на посещение в Баку и води разговори с президента Илхам Алиев за допълнителни доставки на газ от Азербайджан, пишат от пресслужбата на Министерския съвет. В края на 2021 година подобни разговори проведе и държавният глава Румен Радев.

В момента България има договор за доставката на 1 млрд. куб. метра газ годишно от Азербайджан, сключен от "Булгаргаз" през 2013 година. По силата на споразумението доставките на газ започнаха през 2020 година и са за срок от 25 години. Количествата бяха договорени още през 2008 година, когато се обсъждаше трасето на "Набуко" - проект, който така и не беше реализиран и газът от находището "Шах Дениз ІІ" в Каспийско море влиза в Европа през Трансадриатическия газопровод (TAP).

След спирането на доставките на руски газ договорът с Азербайджан в момента е единственият дългосрочен договор на страната ни. Преди дни председателят на КЕВР Станислав Тодоров, чието назначение обаче беше определено като противоконституционно, призова "Булгаргаз" да търси възможности за дългосрочни доставчици на природен газ.

Преди дни Европейската комисия (ЕК) подписа меморандум, по силата на който се удвояват (до поне 20 млрд. куб. метра) доставките на газ от Азербайджан до 2027 година. На посещение в Баку председателят на комисията Урсула фон дер Лайен се разбра още през тази година доставките на азербайджански газ да се увеличат до 12 млрд. куб. метра спрямо сегашните 8 млрд. куб. метра.

Това е част от мерките, които Брюксел предприе за решаване на газовата криза. Стъпките предвиждат търсене на алтернативи, включително и втечнен и тръбен газ, както и общи покупки на природен газ.

По време на разговорите в Баку Петков и Алиев се разбраха, че евентуалното увеличение на доставките за България ще бъдат дискутирани от енергийните министри на двете страни.

Двамата са обсъдили още и нови възможности има в износа на химически торове от региона на Каспийско море и във вноса на храни и козметика от етерични масла от България, посочват още от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още