IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диалогът между САЩ и Китай започва да се губи. Задава ли се нов конфликт?

Ако Вашингтон възприеме по-твърд курс спрямо Пекин, това би довело до военен конфликт, твърди политологът Искрен Иванов

17:19 | 08.08.22 г.

Отношенията между Пекин и Вашингтон се оказаха силно застрашени от посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе. Регионът на Тихия океан е с много по-размити граници и по-непредвидим от конфликта в Украйна. Това коментира политологът Искрен Иванов в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Китай може неочаквано да втвърди политиката си спрямо Тайван и така да получи пряк достъп до западното крайбрежие на САЩ. Ако кризата покрай острова продължи да се задълбочава, е възможно Вашингтон да насочи вниманието си към Пасифика и да остави Украйна като приоритет на европейските си съюзници, очаква той.

"Диалогът между САЩ и Китай започва да се губи. Китай прекрати сътрудничеството си със САЩ в ключови сфери като отбраната, научните инвестиции, което говори, че позициите им започват да се раздалечават. Когато няма диалог, следващата стъпка е конфликт", посочи анализаторът.

След посещението външната политика на Китай спрямо Тайван рязко ще се промени, особено с оглед американското присъствие в региона. "Китай ще се опита да модифицира концепцията за "единен Китай", за да послужи по-добре на неговите национални интереси, но съм песимист по отношение на това, че ще действа твърдо - все още не е постигнал паритет със САЩ", коментира гостът.

В дългосрочен план Тайван може да остане в условията на икономическа и военна блокада, а Китай ще продължи да засилва натиска върху острова. САЩ може да отстъпят от някои от ангажиментите си спрямо Тайпе, тъй като голяма част от американсите политици са против директна намеса, каза Иванов.

Ако Вашингтон реши да възприеме по-твърд курс спрямо Пекин, това би довело до военен конфликт между двете държави, защото Китай "не би толерирал разполагането на тежко въоръжение по границите си", допълва той.

Икономиките на САЩ и Китай са силно свързани и налагането на всякакви едностранни санкции ще нанесе щети и на двете страни, предупреди Иванов.

Още от коментара може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още