IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай налага санкции на „злоумишлената и провокативна“ Нанси Пелоси

Лидерът на Камарата на представителите на САЩ пренебрегна опасенията на Китай и категорично не се отказа от посещението си в Тайпе, се казва в обосновката

13:03 | 05.08.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пелоси по време на визитата си в Тайван. Снимка: Bloomberg LP</p>

Пелоси по време на визитата си в Тайван. Снимка: Bloomberg LP

Китай наложи неуточнени санкции на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. В петък говорителката на Министерството на външните работи Хуа Чунин заяви пред пресата в Пекин, че санкциите са насочени и към най-близките членове на семейството на Пелоси, предава Ройтерс.

С пътуването си до Тайван въпреки съпротивата на Пекин американският лидер се е „намесила сериозно във вътрешните работи на Китай". Тя също така е била подкопала суверенитета и териториалната цялост на Китай и „сериозно потъпква" принципа „Един Китай". Министерството обвини председателя на Камарата на представителите на САЩ, който е втори след вицепрезидента в линията на наследяване на президентския пост в САЩ, в „злонамерено" и „провокативно" поведение. 

В отговор на „скандалното поведение" на Пелоси Китай наложи санкциите, заяви говорителката на външното министерство. Азиатската страна вече започна мащабни маневри в отговор на посещението на американския лидер в демократичната островна република, което предизвика остри международни критики.

Посещението на Пелоси в Тайван е визитата на най-високопоставения представител на САЩ в Тайпе от четвърт век насам. Комунистическото ръководство отхвърля подобни официални контакти с Тайван, тъй като третира острова за свой. Пекин смята самоуправляващия се Тайван за част от Народната република и заплашва да го завладее. От друга страна, 23-те милиона тайванци се смятат за независими.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини Китай, че се опитва да промени статуквото в Тайванския проток с ракетните си изпитания и военните си учения. По време на срещата на общността на страните от Югоизточна Азия ACEAN в Пном Пен, Камбоджа, Блинкен заяви, цитиран от Bloomberg, че няма оправдание за военните провокации след мирното посещение на Пелоси в Тайван.

Президентът на Тайван Цай Ингуен нарече маневрите и ракетните учения „безотговорни". Във видеообръщение президентът призова китайското ръководство да прояви разум и сдържаност. Тя заяви, че Тайван няма да ескалира напрежението, а иска да запази статуквото и благодари на Групата на седемте водещи демократични икономически сили (Г-7) за подкрепата.

Г-7 изрази загриженост и подчерта, че няма причина посещението да се използва като претекст за „агресивни военни действия". В Пекин посланиците на страните от ЕС и Япония, както и представителят на ЕС, бяха извикани в Министерството на външните работи, където им беше връчен официален протест срещу изявлението на Г-7. Понастоящем Германия е председател на организацията.

Допълнително раздразнение към Пекин се очаква да предизвика и отдавна планираното посещение на комисията по правата на човека на Бундестага в Тайван. Визитата ще се състои между 22 и 30 октомври и ще включва също така посещение на Япония и китайския специален административен район Хонконг, научи dpa от дипломатически източници. Очаква се в пътуването да участват членове на всичките шест парламентарни групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Малейй, разкатаха и фамилията на бабетката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
Какво означават практически тези санкции? Че лицето няма да може да ходи на екскурзии в Китай със семейството си? Или ще му конфискуват имотите в Китай (ако има такива)? Не става ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
няма да може да пазарува от алибаба ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още