IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ограничи търговията с Тайван, а армията започна маневри около острова

Правителството в Пекин наказва острова заради посещението на американския лидер Нанси Пелоси

07:20 | 03.08.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пелоси пристига за среща с тайванските законодатели в Тайпе. <em>Снимка:&nbsp;RITCHIE B. TONGO</em></p>

Пелоси пристига за среща с тайванските законодатели в Тайпе. Снимка: RITCHIE B. TONGO

Китай частично преустановява търговията с острова в отговор на посещението на американския политик Нанси Пелоси в Тайван. Износът на пясък за Тайван е преустановен с незабавен ефект, съобщи китайското министерство на търговията в сряда. Вносът на цитрусови плодове, замразени филета от скумрия и охладена риба от даден вид от Тайван е забранен от 3 август, съобщиха китайските митници. Не се съобщава колко време ще продължат ограниченията. Китай е най-големият търговски партньор на Тайван, припомня Ройтерс.

Пелоси пристигна в Тайпе във вторник вечерта в рамките на пътуването си в Азия. Китай смята Тайван за част от Народната република. От друга страна, Тайван многократно е заявявал, че е независима държава. Островът обаче е признат само от няколко страни. Статутът на Тайван е една от основните точки на конфликт между двете най-големи икономики в света.

Китай започва военни маневри

В сряда Пелоси пристигна в парламента на страната за разговори. В дневния ред беше включена и среща с президента Цай Ингуен. Във връзка с посещението на най-високопоставения представител на САЩ в демократичната островна република от четвърт век насам Китайската народноосвободителна армия започна маневри в шест морски зони около Тайван. Те ще включват „обширни учения с бойна стрелба" до неделя. 

Маневрите се разглеждат като най-голямото военно напрежение след ракетната криза от 1995 г., когато Китай изстреля ракети над Тайван, за да го сплаши, а САЩ изпратиха две групи самолетоносачи. Морските зони, в които се провеждат ученията, все още се простират далеч отвъд тогавашните зони на изключване, като достигат близо до Тайван и изглежда, че частично навлизат в неговата суверенна територия. Експертите очакват да бъдат засегнати и транспортните маршрути.

В знак на протест срещу посещението на Пелоси Министерството на външните работи в Пекин привика в сряда посланика на САЩ в Пекин Никълъс Бърнс. Заместник-министърът на външните работи Си Фън заговори за „сериозна провокация и нарушение на принципа "Един Китай", съобщават държавните медии. 

А само във вторник Китайската народноосвободителна армия вече бе изпратила 21 самолета в зоната за въздушно наблюдение (ADIZ) на Тайван, съобщи Министерството на отбраната в Тайпе. Тези провокации са се увеличили рязко напоследък, но големият им брой е необичаен. Това са изтребители и самолети за въздушно наблюдение.

В парламента в Тайпе Пелоси се срещна със заместник-председателя на Законодателния съвет Цай Чи-чан и други депутати. Председателят Ю Шикун не можа да присъства, тъй като е под карантина след пътуване в чужбина. 82-годишната американка искаше да се срещне и с активисти за човешки права, преди да отлети за Сеул в 17:00 ч. местно време в рамките на пътуването си в Азия с делегация на Конгреса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
има само едни тъъъпаци дето се бият за чужда земя... и това не са китайците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
Да видим дали ще се сбият заради заводите за чипове в Тайван. Според мен - не. Но ще има "санкции" и оръжейни демонстрации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още