IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си към Байдън: Който си играе с огъня, ще изгори

От известно време отношенията между САЩ и Китай са обтегнати, особено по отношение на конфликта в Тайван

07:09 | 29.07.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Sarah Silbiger/UPI/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Silbiger/UPI/Bloomberg

Китайският лидер Си Дзинпин отново предупреди президента на САЩ Джо Байдън в телефонния им разговор в четвъртък да не се намесва в политиката на Китай спрямо Тайван.

„Тези, които си играят с огъня, ще загинат от него. Надяваме се, че САЩ ясно виждат това по този начин", се казва в официалното изявление на китайската страна, публикувано едва час след края на разговорите.

Американската страна уточни: „Президентът Байдън подчерта, че политиката на Съединените щати по отношение на Тайван не се е променила и че Съединените щати ясно се противопоставят на едностранните опити за промяна на статуквото или за подкопаване на мира и стабилността в Тайванския проток“, предава Ройтерс.

Байдън и Си разговаряха в продължение на два часа и 17 минути. Това беше петият телефонен разговор между двамата лидери, откакто Байдън встъпи в длъжност като президент на САЩ. За последен път двамата държавни глави разговаряха през март. Байдън е предупредил Си да не подкрепя Русия във войната срещу Украйна.

Отношенията между двете велики сили са напрегнати. Политиката на Байдън по отношение на Китай не се различава много от тази на неговия предшественик Доналд Тръмп. Байдън също се опасява от Китай и като конкурент. Но за разлика от Тръмп, Байдън продължава да залага на диалога.

„Телефонният разговор беше част от усилията на администрацията на Байдън да поддържа и задълбочава комуникацията между Съединените щати и Китайската народна република и отговорно да управлява различията ни и да работи заедно там, където интересите ни съвпадат", заявиха от американската администрация след разговора.

Китай заплашва с военни последици заради посещението на Пелоси

Си също така подчерта, че е важно двете страни „да поддържат комуникация на всички нива и да използват съществуващите канали за насърчаване на двустранното сътрудничество". Той заяви, че това включва макроикономически решения, сигурност на веригите за доставки и защита на глобалната енергийна и продоволствена сигурност.

Към различията между двете страни в областта на търговията, технологиите, сигурността и отношението към руската инвазия в Украйна се добавя още едно - Китай наскоро реагира агресивно на евентуално посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван.

Управляващата Китайска комунистическа партия настоява, че самоуправляващият се и демократично управляван остров Тайван е част от Народната република и се стреми към „обединение". От години китайското ръководство оспорва независимостта на Тайван с нарастващи военни заплахи в Южнокитайско море.

Пелоси иска да изрази солидарността си с островната държава по време на посещението си през август. Правителството на САЩ гледа на това със загриженост. То се опасява, че посещението на политика от Демократическата партия може допълнително да влоши отношенията с Китай. Твърди се, че Пекин може дори да затвори въздушното пространство над Тайван.

Всъщност китайски дипломати и военни служители заплашиха с военни действия, ако Пелоси отлети за Тайпе. Китайските военни „никога няма да останат безучастни и определено ще предприемат решителни мерки, за да предотвратят намесата на външна сила", заяви във вторник полковник Тан Кефей, говорител на китайското министерство на отбраната.

САЩ призовават Китай да се дистанцира от Русия

Съществува и потенциал за конфликт във връзка с войната в Украйна. Досега Пекин не е осъдил Москва за нападението ѝ срещу Украйна и не е наложил санкции на Русия. Вместо това Китай многократно е заявявал своето "партньорство без граници" с Русия.

По време на срещата на външните министри на страните от Г-20 в Бали в началото на юли държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова китайския си колега Ван И да се дистанцира от Русия във връзка с войната в Украйна и да „осъди агресията". Китай твърди, че е неутрален в конфликта. В действителност обаче Пекин подкрепя Москва, обяснява Блинкен.

Борбата за надмощие между двете страни напоследък се изостри и в областта на икономиката и технологиите. Говорител на китайското външно министерство наскоро обвини САЩ в „технологичен тероризъм". По-рано информационна агенция Bloomberg съобщи, че САЩ настояват Нидерландия да удължи забраната за износ на високотехнологични машини за производство на полупроводници.

Програмата за подкрепа на полупроводниковата промишленост, приета в САЩ в сряда, беше посрещната критично в Китай. Програмата предвижда помощ в размер на 52 млрд. долара за производството на микрочипове в САЩ.

Гао Линюн, експерт от държавния мозъчен тръст Китайска академия за социални науки (Cass), обясни пред държавния вестник Global Times, че програмата има за цел да ограничи развитието на Китай и да запази технологичното лидерство на САЩ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
наританото куче в случая ше е американското ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
да, и после става пак както обикновенно ... имаме наритано куче! Който не учи история, ще я повтори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Обикновено така става - храни куче да те лае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 1 година
и тия забравиха кой ги направи хора....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още