IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън изпраща делегация от експерти по отбраната в Тайван

За момента Вашингтон отказват да посочат дали визитата е повлияна от войната в Украйна

20:13 | 28.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът на САЩ Джо Байдън изпраща експерти по отбраната в Тайван, за да демонстрира подкрепата на Вашингтон за Тайпе, съобщава Nikkei Asia Review.

Делегацията, водена от бившия председател на Обединения комитет на началник-щабовете Майк Мълън, пристига в момент, когато Тайван повиши своята бдителност, опасявайки се, че Китай може да се възползва от войната в Украйна, която ангажира вниманието на Запада.

Мълън е бивш председател на Обединения комитет на началник-щабовете. Към неговия екип ще се присъединят Мишел Флурной и Меган О'Съливан. Те имат солиден военен опит по време на мандатите на Джордж Буш и Барак Обама. Евън Медейрос и Майк Грийн, бивши директори на Съвета за национална сигурност за Азия, също ще посетят Тайван, информира Nikkei.

Очаква се делегацията да пристигне в Тайван във вторник следобед и да остане до сряда вечерта, като през това време нейните представители ще се срещнат с президента на Тайван Цай Инуън министъра на отбраната Чиу Куо-чен и други представители на властта в страната, съобщава Ройтерс.

Офисът на тайванския държавен глава потвърди новината за американската делегация.

Американски служител отказа да заяви дали визитата е повлияна от войната в Украйна.

Преди това САЩ обявиха, че ще счетат всеки опит за посегателство срещу суверенитета на Тайван като заплаха за сигурността в Западния Тих океан.

„САЩ ще запазят капацитета си да се противопоставят на всяко прибягване до сила или други форми на принуда, които биха застрашили сигурността или социалната или икономическата система на народа на Тайван“, изтъква служителят.

Руското нападение над Украйна породи опасения, че Китай може да стори същото с Тайван. Китайският посланик във Вашингтон обяви, че е възможно да се стигне до въоръжен конфликт между Китай и САЩ, ако вторите продължават да окуражават независимостта на Тайван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Bones
преди 2 години
Никой от соросидните шпиц команди не коментира тук, което че рече, че пак не сте си сверили часовника.... Сега и разбирам защо е толкова голяма паниката в САЩ и ЕС. Китай и Русия вече ОФИЦИАЛНО работят заедно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още