fallback

Може ли Европа да замени доставките на руски енергийни суровини?

България се намира в изключително благоприятна ситуация в момента като износител на енергия, коментира Димитър Енчев

11:28 | 24.08.22 г. 5

Европа би могла средносрочно, без особени проблеми, да замени доставките на руски енергийни суровини. Tова коментира Димитър Енчев, управляващ партньор в PostScriptum и съосновател на CWP Global, в ефира на "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria

"В дългосрочен или средносрочен план решението е включително да се рационализират процесите за разрешителни за строеж на алтернативни източници, които са многократно по-евтини от природния газ", посочи гостът.

По думите му Европа сбърка, като гледа на Русия като надежден източник на енергия. „В момента плащаме цената за дълги години недалновидна политика в цяла Европа и в България", каза Енчев.

"Част от германската политическа класа беше купена от "Газпром"... На всички вече е ясно, че Русия е ненадежден и опасен доставчик на енергийни суровини", посочи той.

По думите му дългосрочен договор за доставка на природен газ на България с Русия би бил пагубен за страната.

„България се намира в изключително благоприятна ситуация в момента като износител на енергия“, посочи събеседникът.

"За първите шест месеца на годината България е изнесла 6,6 Twh", което на настоящите цени означава, че изнасяме ток за 1 млрд, лв. всеки месец, докато системата осигурява нужните количества за домакинства и индустрия. Според Енчев индустрията не може да се притеснява от липса на ток.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
fallback