IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple може да уволни своя служителка заради видео в TikTok

Парис Кембъл е публикувала видео на тема, свързана със сигурността на iPhone

19:07 | 16.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският технологичен гигант Apple заплашва да уволни своя служителка, публикувала видео в социалната мрежа TikTok с основни съвети относно сигурността на iPhone, пише The Verge.

Служителката - Парис Кембъл, твърди, че й е било казано, че е нарушила политиката на компанията, като се е идентифицирала като служител на Apple и е публикувала теми, свързани с Apple.

Политиката на компанията за социалните медии предупреждава служителите да не публикуват информация за клиенти, колеги или поверителна информация - но Apple не забранява на служителите изрично да пишат за технологията.

„Искаме да бъдете себе си, но също така трябва да бъдете уважителни в публикации, туитове и други онлайн комуникации“, гласи вътрешен документ.

Кембъл, самотна майка от Ню Йорк, работи в Apple от близо шест години, последно като техник за ремонти в магазините на Apple. Миналата седмица тя отговори на жена в TikTok,  загубила своя iPhone, след което получила заплашителни текстови съобщения, в които се казвало, че личната й информация ще бъде продадена на черния пазар, ако не премахне телефона от своя Apple ID.

„Не мога да ви кажа точно откъде знам тази информация, но мога да ви кажа, че през последните шест години бях сертифициран хардуерен инженер за определена компания, която обича да говори за плодове“, казва Кембъл в своя видео отговор, преди да предупреди жената да не слуша изнудвачите. „Телефонът ви всъщност е безполезен за тях и вие сте единственият човек, който може да го направи полезен, и ви предлагам да не го правите.“

Видеото набра популяронст, като събра 5 милиона гледания за приблизително 24 часа. В петък Кембъл е получила обаждане от мениджър, който й казал да премахне видеоклипа или ще бъде подложена на дисциплинарни действия „включително прекратяване на договора“. Когато тя е попитала какво ще се случи, ако остави видеоклипа, мениджърът е отстъпил от първоначалния си коментар и е казал, че ще се свърже с нея. Досега не го е направил.

През уикенда Кембъл публикува второ видео, озаглавено „Скъпи Apple“, в което разкрива, че е служител на Apple и казва, че очаква да разбере дали ще бъде уволнена. „Всъщност никога не съм се идентифицирала като служител на Apple до този видеоклип“, посочва тя. „Странното е обаче, че след като прегледах политиките за социалните медии... никъде не се казва, че не мога да се идентифицирам публично като служител на Apple, просто не трябва да го правя по начин, който злепоставя компанията.”

Кембъл, която е стендъп комик от 2011 г., има значителен брой последователи в социалните медии, включително 448 хил. последователи в TikTok.

Популярността на публикациите й може да не е достатъчна, за да попречи да бъде уволнена. Миналата година Apple уволни двама високопоставени активисти за предполагаемо споделяне на поверителна информация. Но Кембъл казва, че видеоклиповете й не съдържат информация, която вече не е публично достъпна.

„Смятам, че отговорът на Apple противоречи на начина, по който се представяме като компания, като казваме на хората да мислят различно, да правят иновации и да измислят креативни решения“, казва тя в интервю за The Verge. „Имам всички тези познания за Apple не просто защото работя за Apple. До тези знания стигнах, защото имам дълго техническо образование и история. Ето защо ме наеха.” 

От Apple не са отговорили веднага на запитване за коментар от The Verge.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още