IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft и ByteDance си сътрудничат по голям проект за изкуствен интелект

Става дума за KubeRay – софтуер за захранване на приложения с изкуствен интелект, които работят на множество компютри

11:16 | 29.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Битката между САЩ и Китай за надмощие в областта на изкуствения интелект предизвиква все по-голямо безпокойство у щатските законодатели за това какво би означавала една евентуална загуба за националната сигурност, икономиката и американския просперитет.

Но докато двете най-големи икономики в света влагат ресурси в надпреварата за господство в тази област, в ход е и сътрудничество. Всъщност някои експерти по изкуствен интелект дори твърдят, че трансграничното сътрудничество е от ключово значение за извличане на максимална полза от напредъка в областта на компютърните технологии.

Инженерите от Microsoft и китайската ByteDance, компанията майка на TikTok, дават своя принос за развитието на това схващане. В рамките на проект, наречен KubeRay, те работят заедно върху софтуер, предназначен да помогне на компаниите да управляват по-ефективно приложения с изкуствен интелект, предава CNBC. 

По време на конференцията Ray Summit тази седмица в Сан Франциско софтуерният инженер на ByteDance Джиасин Шан и главният софтуерен инженер на Microsoft Али Кансо са обсъдили напредъка си с учени в областта на данните, експерти по машинно обучение и други разработчици, които се интересуват от изграждането на големи приложения с помощта на софтуер с отворен код, наречен Ray.

Шан и Кансо обясниха техническите подробности зад KubeRay – софтуер за захранване на приложения с изкуствен интелект, които работят на множество компютри, или разпределени изчисления.

„Джиасин и аз работим от около година по проект с отворен код и това е красотата на подобно събиране на общността", каза Кансо, който има докторска степен по компютърни науки. „Ние не сме в една и съща компания, но се срещаме всяка седмица и си сътрудничим всяка седмица".

Според профила му в LinkedIn Шан, който преди това е бил софтуерен инженер в Amazon Web Services, работи в района на Сиатъл, близо до централата на Microsoft.

Компаниите често си партнират и споделят инженерни ресурси, за да допринасят за проекти с отворен код, които придобиха популярност през последните години и дадоха началото на множество стартъпа. Сътрудничеството между Microsoft и ByteDance е забележително поради разгарящото се съперничество между САЩ и Китай по отношение на изкуствения интелект и интелектуалната собственост, както и опасенията за това как технологичните постижения могат да бъдат използвани за наблюдение и нарушаване на неприкосновеността на личния живот.

Microsoft инвестира усилено в изкуствения интелект заедно с конкуренти като Amazon, Alphabet - компанията майка на Google, Meta - компанията майка на Facebook, и Apple. Подобно на Google някога, Microsoft поддържа изследователска лаборатория за изкуствен интелект в Китай, което ѝ помага да се възползва от академичните таланти на страната. 

Междувременно, тъй като през последните години използването на TikTok расте, ByteDance се впуска в различни проекти с отворен код за изкуствен интелект. През 2020 г. например ByteDance дебютира със своя софтуерен набор от инструменти NeurST за превод на реч с помощта на технологията, а през миналата година компанията дебютира със своя корпоративен софтуер с отворен код CloudWeGo.

Конференцията Ray Summit е организирана от софтуерния стартъп Anyscale, чиято технология е изградена върху Ray. Anyscale, която също е допринесла за KubeRay, е съоснована през 2019 г. от група инженери, сред които е Йон Стойка, професор по компютърни науки в Калифорнийския университет в Бъркли. Стойка има дълъг опит в областта на софтуера с отворен код и е съосновател на Databricks, компания за анализ на данни, която беше оценена на 38 млрд. долара в кръг от финансиране миналата година.

Databricks е изграден върху Apache Spark, който е разработен в Бъркли под ръководството на Стойка. Anyscale се опитва да следва подобен път и тази седмица съобщи, че току-що е набрала нови 99 млн. долара. 


Технологични гиганти като Microsoft и Meta често използват проекти с отворен код като начин да разпространяват собствените си вътрешни технологични идеи сред по-широката общност. Това помага за популяризирането на компаниите като технологични лидери сред разработчиците.

Връзката между Microsoft и ByteDance има известна история. През 2020 г. Microsoft се опита да придобие TikTok от ByteDance в момент, когато тогавашният президент Доналд Тръмп заплашваше да забрани приложението за социални медии от неуточнени съображения за сигурност. Година по-късно главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела нарече провалената сделка „най-странното нещо", по което някога е работил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още