IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft променя облачните си лицензионни правила заради оплаквания

Промените са свързани с европейския пазар, но компанията е готова да прилага новите правила глобално

11:28 | 30.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен гигант Microsoft очерта плановете си за промени в условията на своите софтуерни лицензионни споразумения след оплаквания до антимонополните регулатори от страна на някои европейски доставчици на облачни услуги, че практиките на компанията поставят конкурентите в неизгодно положение, пише Microsoft.

Промените ще улеснят клиентите на конкурентни компании за облачни услуги в Европа да прехвърлят наличния си софтуер във въпросните други мрежи, посочва Microsoft в публикация в блога си. Новите условия също така ще гарантират, че облачните партньори „имат достъп до продуктите, необходими за продажба на рентабилни решения, които клиентите искат“, посочва компанията.

Промените ще влязат в сила на 1 октомври. Въпреки че публикацията в блога на технологичния гигант се отнася до европейски облачни доставчици и техните клиенти по света, Microsoft твърди, че новите правила обхващат глобалните облачни играчи. Но правилата изрично не се прилагат за Amazon.com и Google на Alphabet – двата най-големи конкурента на Microsoft в облака, както и за китайската Alibaba Group Holding.

Microsoft е изправена пред разследване от Европейската комисия относно бизнес практиките си. Комисията потърси обратна връзка от конкурентни услуги, след като миналата година получи жалба от френската OVHcloud, която твърди, че лицензионните условия на Microsoft я поставят в неизгодно положение, правейки по-трудно пускането на продукти на Microsoft в нейните облачни мрежи, но пък улесняват и е по-евтино ползването на Windows, Office и Windows Server в собствения облак на гиганта – Azure. През май президентът и заместник-председател на Microsoft Брад Смит призна, че компанията трябва да предприеме действия, за да коригира своите практики.

„Не смятаме, че всички тези твърдения са основателни, но някои от тях са“, каза по това време Смит. „Така че правим промени“.

През юли Смит каза, че софтуерният гигант ще отговори на някои опасения относно правилата за лицензиране. Той направи коментара, след като с него се свързаха от Bloomberg News относно оплаквания на клиенти, че правилата на Microsoft за закупуване на софтуер увеличават разходите за пускане на решения като Windows и Office на чужди облачни системи като Amazon Web Services и Google Cloud Platform. В някои случаи правилата, преработени преди три години, директно забраняват и ползването на продукти на Microsoft в конкурентни облачни услуги.

Компанията не е направила никакви промени, свързани с най-големите ѝ конкуренти в облака. OVH не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още