IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple вече има над 50% дял от смартфоните, ползвани в САЩ

Операционната система Android остъпи лидерското си място

16:17 | 02.09.22 г.
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Американският технологичен гигант Apple изпревари устойствата с операционна система Android, като вече отговаря за повече от половината от смартфоните, използвани в САЩ, с което производителят на iPhone надвива конкуренцията, докато се насочва към сектори като финансите и здравеопазването, пише Financial Times.

Границата от 50% - най-големият дял на iPhone от появата му през 2007 г., беше премината за първи път през тримесечието до края на юни по данни на Counterpoint Research. Около 150 модела, използващи операционната система Android на Google, водени от производителите Samsung и Lenovo, отговарят за останалите. 

"Операционните системи са като религии - никога със значителни промени. Но през последните четири години потокът постоянно е от Android към iOS", коментира директорът по проучванията в Counterpoint Джеф Фийлдхак. 

Броят е базиран на използваните смартфони, известни като "активна инсталационна база", която финансовият директор на Apple Лука Маестри нарече "двигателят на нашата компания" при представянето на финансовите резултати на компанията през юли. 

Това е по-голяма и по-значима категория от продажбите на нови телефони, които варират от тримесечие на тримесечие и вече показа новата сила на Apple.

Активната инсталационна база отразява милионите хора, включени в екосистемата на Apple от използвани в момента смартфони, включително тези, купени преди години.

Смартфоните с Android се появиха първо през 2008 г., година след като iPhone дебютира, а през 2010 г. изпревариха инсталационната база на iOS според NPD Group. През трите предходни години Apple не успя да се доближи до 50-те процента пазарен дял, след като продажбите бяха доминирани от Nokia, Motorola, Windows и BlackBerry. Докато главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук се подготвя да представи iPhone 14 в сряда, постижението предполага, че компанията никога не е била в по-конкурентна позиция въпреки постоянните критики, че е загубила способността си да създава иновации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още