IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber разследва сигнал за хакерски пробив в системите ѝ

Пробивът е станал през акаунта в Slack на един от служителите

16:03 | 16.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Uber обяви, че разследва инцидент, свързан с киберсигурността ѝ, след получаването на информация, че компанията за споделено пътуване е била хакната, пише CNBC.

„В момента отговаряме на инцидента с киберсигурността“, гласи изявление на Uber в Twitter. „В контакт сме с властите и ще публикуваме допълнителни новини, когато имаме такива“, се казва още.

Хакер е получил контрол върху вътрешните системи на Uber, след като е компрометирал акаунт в Slack на един от служителите, пише New York Times. Изданието твърди, че е комуникирало директно с нападателя. Услугата за работна комуникация Slack се използва от много технологични компании и стартъпи за ежедневно общуване между служителите.

Цената на акциите на Uber спадна с близо 4% преди началото на борсовия ден в петък.

След като е компрометирал вътрешния Slack на Uber, хакерът се е насочил към получаването на достъп до вътрешните бази данни на компанията, пише New York Times.

В статия на Washington Post се посочва, че предполагаемият хакер е казал на вестника, че е пробил системите на Uber за забавление и ще публикува изходния код на компанията в рамките на месеци.

Първоначално служители са сметнали, че атаката е шега и са отговорили на съобщенията в Slack на предполагаемия хакер с емоджита и GIF, допълва Washington Post, позовавайки се на двама души, запознати с въпроса.

Скрийншоти, споделени в Twitter, предполагат, че нападателят също така е успял да завладее акаунтите на Uber в Amazon Web Services и Google Workspace, като е получил достъп и до вътрешни финансови данни.

CNBC не е успяла да потвърди независимо тази информация, а Uber отказва да коментира повече по темата отвъд споделеното в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още