IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Uber: Можем да спечелим от ускоряването на инфлацията

Според Дара Косровшахи заради по-високите цени все повече американци се записват за шофьори в приложението 

11:47 | 14.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Главният изпълнителен директор на Uber Technologies Inc. Дара Косровшахи. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Главният изпълнителен директор на Uber Technologies Inc. Дара Косровшахи. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Ключовият доклад за инфлацията през август в САЩ предизвика срив на акциите във вторник, след като индексът на потребителските цени нарасна с 0,1% през месеца въпреки понижението на цените на горивата. Но докладът не е изцяло лош за компании като Uber, която заяви, че всъщност може да се възползва от инфлационната среда.

Главният изпълнителен директор Дара Косровшахи заяви пред CNBC, че тъй като разходите се увеличават и хората плащат повече за стоки от първа необходимост като храни, те се записват и за шофьори на Uber. 

„Ако не друго, 72% от шофьорите в САЩ казват, че едно от съображенията, поради които са се регистрирали да карат в Uber, всъщност е била инфлацията", каза той. Така че според него от гледна точка на предлагането компанията извлича печалба от ускоряващите се цени. Това е неочакван бонус за компанията, която през последните няколко месеца страдаше от недостиг на шофьори след отказа на хиляди да шофират по време на пандемията на коронавируса. 

Косровшахи заяви, че инфлацията е „навсякъде", но Uber не вижда признаци на слабост в резултат на това. Неочаквано високите данни от август са едни от последните, които Фед ще види преди заседанието си на 20-21 септември. Те може да доведат до по-агресивно повишаване на лихвените проценти за по-дълъг период от време, отколкото инвеститорите очакваха.

Акциите на Uber затвориха с понижение от повече от 3% във вторник на фона на по-широкия срив на технологичните акции, който доведе до понижение на технологичния индекс Nasdaq с 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още