IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber повиши прогнозата си за печалбата за текущото тримесечие

Компанията игнорира тревогата около разпространението на омикрон варианта на коронавируса, записвайки силно възстановяване

18:57 | 07.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американската компания за споделено пътуване Uber Technologies Inc. повиши прогнозата си за печалбата за текущото тримесечие, отхвърляйки опасенията за трайно въздействие върху търсенето на подобни услуги поради разпространението на омикрон варианта на коронавируса. Акциите на компанията поскъпнаха с около 7% в първия час на редовната търговия на борсата в Ню Йорк, съобщава Bloomberg. 

Коригираната печалба на Uber преди лихви, данъци, обезценка и амортизация (EBITDA) се очаква да достигне между 130 и 150 млн. долара. Това е повече от прогнозираните преди това 100-130 млн. долара, когато компанията обяви резултатите за четвъртото тримесечие миналия месец, и повече от очакваните от анализаторите 120,4 млн. долара, според анкета на Bloomberg.

„Нашият бизнес за споделена мобилност се възстановява от омикрон варианта много по-бързо, отколкото очаквахме“, пише главният изпълнителен директор Дара Косровшахи в документ до американската Комисия за ценни книжа и борси (SEC).

Според него резервациите на услугата на компанията от летищата са нараснали в края на февруари с над 50% спрямо данните за предходния месец и „се подготвяме за предстоящия летен сезон, който ще бъде един от най-силните досега“.

По-оптимистичната перспектива е причината за възстановяването на търсенето на услугите за споделено пътуване, което спадна в началото на годината по време на пика на разпространение на омикрон щама.

Uber посочва, че пътуванията чрез нейната услуга са се възстановили до 90%, а общите резервации достигат вече 95% през февруари в сравнение със същия период на 2019 г.

Бизнесът на компанията за доставка на храна по домовете, Uber Eats, отчита силно търсене с рекорден годишен темп на растеж на резервациите през февруари.

Сегментите за мобилност и доставка отбелязват последователно подобрение на коригираната печалба през текущия тримесечен период в сравнение с четвъртото тримесечие, според документа, пратен до SEC.

Uber отчете приходи от 5,8 млрд. долара през четвъртото тримесечие. Въпреки силните данни акциите на компанията поевтиняват с 29% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още