IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Instacart планира да използва IPO-то, за да продаде акции на служителите

Продажбата на акции предимно на служители ще позволи на работещите в Instacart да осребрят натрупаните си книжа

10:42 | 20.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Instacart планира да използва първичното си публично предлагане, за да продаде предимно акции на служителите, вместо да се фокусира върху набирането на много нови парични средства, съобщи The Wall Street Journal в понеделник. Ръководителите на Instacart са казали на потенциалните инвеститори, че компанията не планира да издава много нови акции в рамките на първичното публично предлагане, се казва в материала на медията. Според съобщенията стартъпът за доставка на хранителни стоки се стреми да стане публичен преди края на годината.

По време на срещите с потенциални инвеститори през последните седмици ръководителите на Instacart са заявили, че не планират да издават много нови акции в рамките на IPO-то си, твърдят източниците. Продажбата на акции предимно на служители ще позволи на работещите в Instacart, включително на някои от първите служители, най-накрая да осребрят част от акциите, които са натрупали.

Този ход би могъл да помогне на Instacart, която е основана през 2012 г., да задържи талантите си, като предостави на служителите повече начини да се възползват от акциите си. Листването на акции на борсата би могло да направи Instacart по-привлекателен за нови служители в сравнение със стартъпи, които са решили да изчакат по-добър момент за листване.

Решението показва натиска върху някои от най-старите стартъпи в Силициевата долина да станат публични дори когато акциите на технологичните компании се сриват. Доскоро големият размер на инвестициите, достъпни чрез частния пазар, позволяваше на стартиращите фирми да отлагат публичното предлагане, ако искат, като забавят изплащането на възнагражденията на служителите си.

Компаниите отлагат още повече листванията си, тъй като се притесняват, че няма да получат добра цена на настоящия пазар. Instacart е една от малкото компании, които се противопоставят на тази тенденция, и през лятото планираше листване за четвъртото тримесечие.

Пазарът на първични публични предлагания се насочва към най-лошата си година от десетилетия насам, което оставя някои стартиращи компании с малко възможности различни от това изразходват паричните си резерви, докато чакат фондовият пазар да се успокои. Instacart реализира нетна печалба през второто тримесечие, което може да обясни защо фокусира публичното си листване върху продажбата на акции на служителите.

Instacart отчете добри резултати за второто тримесечие въпреки ускоряващата се инфлация и допълнителната конкуренция от страна на DoorDash и Uber Technologies Inc., които разшириха своите предложения за доставка на хранителни стоки. Фирмата от Сан Франциско реализира нетна печалба, а приходите ѝ нараснаха с 39% спрямо предходната година през трите месеца до юни.

По-рано тази година Instacart заяви, че разполага с над 1 млрд. долара в брой и търгуеми ценни книжа, а последно е набирала средства през март 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още