IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn мести част от производството си от блокирани заради Covid заводи

Китайската компания се затруднява да успокои служителите си, мнозина от които са напуснали пеша завода

13:54 | 01.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Foxconn Technology Group планира да премести част от производството от фабриката си за iPhone в Централен Китай, където се появи Covid, на други места в страната, твърди The Wall Street Journal, цитирайки запознати източници, тъй като много работници, изплашени от епидемията, са напуснали фабриката.

Foxconn се бори за овладяване на епидемията от Covid-19 във фабриката си в Джънджоу, най-големия в света завод за сглобяване на смартфони на Apple Inc. Там стотици хиляди работници бяха до голяма степен откъснати от външния свят в продължение на повече от две седмици, след като компанията обяви въвеждането на затворен цикъл на работа, което означава, че на работниците е позволено да се движат само между своите общежития или домове в рамките на кампуса и производствените линии. 

Някои от работниците са отказали да се върнат на работа от страх да не се заразят с Covid, а други са напуснали завода, съобщава The Wall Street Journal. През последните дни в китайските социални мрежи се разпространиха видеоклипове, заснети в близост до обекта на Foxconn, на които се виждат групи хора, които вървят по магистрали или през земеделски полета, носейки багажа си. 

Все пак ръководителите на Apple и Foxconn очакват, че въздействието на прекъсването на дейността в Джънджоу върху общите доставки на iPhone ще бъде ограничено в краткосрочен план, отчасти защото обектите на Foxconn в южния китайски град Шънджън вече са оборудвани за производство на някои от най-новите модели iPhone. Foxconn ще прехвърли част от капацитета си за производство на iPhone в Джънджоу именно в Шънджън. 

Според редица анализатори, включително Минг-Чи Куо, който следи веригата за доставки на Apple в TF International Securities, прекъсването вероятно ще засегне около 10% от световния производствен капацитет на iPhone. През миналата седмица главният финансов директор на Applе Тим Кук заяви, че предлагането за новите модели iPhone 14 Pro е ограничено на фона на голямото търсене.

Говорител на Foxconn се позова на изявление, публикувано в неделя, в което се казва, че компанията осигурява транспортни услуги за работниците, които искат да напуснат завода. А Apple не е отговорила на искането за коментар. 

Прекъсването на работата във Foxconn е сред последните примери за икономическите и обществените щети от строгите политики на Китай за контрол на пандемиите - които включват бързи и мащабни блокади, масови тестове, задължителни карантини и в някои случаи затваряне на предприятия. 

В понеделник Shanghai Disney Resort, включително увеселителният парк и търговските площи, отново бяха затворени в съответствие с ограниченията за Covid в града. По-рано тази година Дисниленд в Шанхай, който е част от курорта, беше затворен в продължение на месеци при по-ранното цялостно блокиране на града. Миналата седмица Universal Beijing затвори за сериозно почистване и дезинфекция, след като поне един положителен случай беше проследен до тематичния парк.

Ситуацията с Foxconn също така подчертава потенциалните рискове от силната зависимост на Apple от производството в Китай. По-рано тази година концернът съобщи на някои от своите поддоставчици, че иска да увеличи производството извън Китай след двумесечното блокиране на Шанхай, което наруши веригата за доставки на Apple. 

През последните дни Apple е казала на доставчиците си да планират по-активно увеличаване на производството извън Китай, твърдят източниците.

Веригата за доставки на Apple играе важна роля в китайската производствена индустрия, осигурявайки пряко и непряко милиони работни места. Foxconn - най-големият доставчик на Apple - е изпратил от Джънджоу в чужбина продукти на стойност около 32 млрд. долара през 2019 г., което превръща клона му в града в най-големия износител в страната, показват данни на Statistics Association for Foreign Economic Relations and Trade of China, подкрепян от правителството мозъчен тръст. Като цяло на групата Foxconn се падат 3,9% от износа на Китай през 2021 г., съобщиха от компанията.

Обектът на Foxconn в Джънджоу се състои от няколко завода, както и от общежития и съоръжения като столови. Компанията твърди, че там работят до 300 000 работници.

Междувременно кампусът на Foxconn в Шънджън също произвежда някои iPhone. Освен че сглобява продукти, обектът играе ключова роля за Foxconn при подготовката за масово производство на някои нови продукти. Според източници именно Шънджън е мястото, където поддоставчикът често първо превръща продуктовите чертежи и прототипи на дадена марка в подробен производствен план.

Откакто пандемията започна в началото на 2020 г., Пекин многократно заяви, че вирусът е твърде силен, за да позволи каквото и да било облекчаване на политиката си за нулеви нива на заболеваемост. Все пак предприятия като Foxconn трябва да убедят служителите си, че няма голям риск да дойдат на работа, когато има признаци на епидемия.

Foxconn, официално известна като Hon Hai Precision Industry Co., се опитва да разсее страховете на служителите си. В профила си в социалната медия WeChat Foxconn публикува аудиоклип на излекуван от Covid пациент, който оприличава симптомите на настинка.

„Обадих се на семейството си и също така плаках“, казва човекът в клипа, публикуван в неделя. „Но дори не кашлях“.

Постът съдържа и линк към страница на правителствения уебсайт от миналата седмица, в която е интервюиран местен епидемиолог, който обяснява, че настоящата вълна в района на Джънджоу е от Omicron BA5.2 - инфекциозен вариант с предимно леки симптоми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още