fallback

Собственикът на Tinder обеща контрол на разходите си

Компанията отчете тримесечни приходи, които надминаха прогнозите на анализаторите

14:35 | 02.11.22 г.

Match, собственикът на приложения за запознанства като Tinder и OkCupid, записа ръст на борсата, след като отчете приходи, които надминаха прогнозите. Освен това компанията обеща да контролира разходите си в отговор на мрачната икономическа прогноза, пише Bloomberg.

Приходите за третото тримесечие са достигнали 809,5 млн. долара, разкри базираната в Далас компания. За сравнение, средната прогноза на анализаторите беше за 794,4 млн. долара. Броят на плащащите абонати е нараснал с 2% до 16,5 млн. души. Стойността на книжата на Match нарасна с 11% по време на следборсовата търговия.

Резултатите предполагат, че повече хора се насочват към предложенията на Match и са склонни да плащат за премиум функции, за да намерят по-подходящ партньор. Въпреки това компанията се сблъсква с натиска върху потребителските разходи от ускоряващата се инфлация, заедно с натиска върху задграничните приходи от силния долар. Новият главен изпълнителен директор Бърнард Ким се опитва да насочи компанията към успеха, след като цената на акциите ѝ спадна с около 65% тази година, изпреварвайки понижението от 19% на S&P 500.

„Тъй като очакваме предизвикателна оперативна среда в обозримо бъдеще, планираме да ускорим усилията си за контрол на разходите, свързани с персонала, и разходите за маркетинг, както и тези в други области на бизнеса“, пишат Ким и главният финансов директор Гари Суидлър в писмо до акционерите.

Match имаше бурна година. Освен че бившият главен изпълнителен директор Шар Дюби напусна през май, компанията загуби и лидера на Tinder. Match търси постоянен ръководител на основния си двигател на приходите, който сега се управлява от лидерски екип, включващ главния оперативен, продуктовия, маркетинговия и технологичния директор.

Tinder е приоритет за Ким, посочи Суидлър по време на конференция на Goldman Sachs през септември. Главният изпълнителен директор планира да се фокусира върху привличането на повече жени в приложението, но ще отложи пускането на някои виртуални монети като т.нар. Tinder монети за 2023 г. Директните приходи от подразделението са нараснали с 6% спрямо година по-рано.

Компанията заяви, че приходите ѝ от продажби ще бъдат между 780 и 790 млн. долара за тримесечието до края на септември. Това се оказа под средната прогноза на анализаторите за 808,4 млн. долара.

Match също така се фокусира върху разширяването на глобалния си отпечатък, след като пусна Hinge в Германия през септември. Hinge е лъч светлина за компанията, тъй като процъфтява на англоговорящите пазари извън САЩ. Миналогодишното придобиване на южнокорейската компания за видео обаждания Hyperconnect пък е част от фокуса върху Азия. Броят на плащащите абонати в региона е нараснал с 12% през последното тримесечие, докато в Европа, Северна и Южна Америка има 1% понижение.

А валутните колебания, които засегнаха технологични гиганти като Microsoft, натежават и на финансите на Match. Компанията каза, че очаква валутните колебания да доведат до забавяне на растежа на общите приходи през текущото тримесечие. Конкурентът Bumble ще обяви своя финансов отчет на 9 ноември.

Match отчете 284,2 млн. долара коригирана оперативна печалба. Коригираната печалба на акция е достигнала 44 цента, като се оказа под прогнозата на анализаторите за 51 цента на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:35 | 02.11.22 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още