IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank отчете печалба от над 21 млрд. долара след продажбата на акции на Alibaba

Компанията се възползва и от валутните ефекти, след като доларът рязко поскъпна спрямо йената

09:36 | 14.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

SoftBank Group Corp. на Масайоши Сон отчете печалба от над 21 млрд. долара през последното тримесечие, след като агресивно се освободи от дела си в гиганта в електронната търговия Alibaba Group Holding Ltd.  

Огромната печалба, отчетена в резултатите на SoftBank в петък, прекъсна две тримесечия на загуби и компенсира с повече от половин процент продължаващото отрицателно въздействие на другите технологични активи на SoftBank.

Оттеглянето от Alibaba оставя SoftBank все по-зависима от звеното си за инвестиции в стартиращи компании - Vision Fund, където загубите продължават да се задълбочават. През трите месеца до септември звеното отчита загуба от 10 млрд. долара.

Това се дължи отчасти на спада на акциите на компании, сред които WeWork Inc., брокерската компания за недвижими имоти Compass Inc. и DoorDash Inc., както и на притежаваните от нея частни стартъпи, чиято стойност спада по-плавно.

SoftBank намали стойността на притежаваните от нея над 300 стартъпа до 5,8 млрд. долара, като сред тях има компании в редица области, включително биотехнологии, автономно шофиране и криптовалута, пише The Wall Street Journal. 

Главният финансов директор на SoftBank заяви в петък, че компанията е инвестирала около 100 млн. долара във FTX. Множество инвеститори във FTX заявиха, че очакват стойността на инвестициите им да е нула, тъй като борсата за криптовалути търси милиарди долари за спасително финансиране.

Проблемите във Vision Fund обаче бяха засенчени от разпродажбата на Alibaba. Излизането от голяма част от дела в Alibaba бележи края на една епоха за Сон. През 2000 г. SoftBank осъществи инвестиционен кръг в Alibaba на стойност 20 млн. долара. Преди няколко години SoftBank държеше над 30% от Alibaba, а стойността на дела в пиковия момент надхвърляше 200 млрд. долара.

Отношенията на Сон с основателя на Alibaba Джак Ма бяха едни от най-плодотворните през последните две десетилетия, тъй като акциите и на двете компании поскъпваха. Връзките се влошиха през последните две години, когато SoftBank започна да излиза от Alibaba, а Джак Ма и акциите на Alibaba бяха подложени на натиск от страна на китайските регулаторни органи.

Някога съставлявайки по-голямата част от общата стойност на SoftBank, спадащата цена на акциите на Alibaba и продажбите на SoftBank сега правят така, че китайският концерн представлява 15% от активите на SoftBank, заявиха от компанията. SoftBank е набрала парични средства от част от този останал дял чрез предплатени форуърдни договори, което според анализаторите е прелюдия към продажба.

По време на обявяването на приходите Сон представи съкратена презентация, която според него ще бъде последната - за известно време - в рамките на причудливия ритуал, при който той прелиства слайдовете, които преди показваха стада еднорози и графики със стрелки, които се увеличават нагоре. По-рано компанията заяви, че милиардерът ще прави само кратки изказвания.

Сон заяви, че насочва фокуса си към Arm - компания за проектиране на чипове, собственост на SoftBank, която се надява да отдели чрез публично предлагане през следващата година. Преди това SoftBank се опита да продаде Arm на Nvidia Corp., но сделката беше прекратена поради опасения, че няма да получи антитръстови одобрения.

"Ще се посветя на експлозивния растеж на Arm поне през следващите няколко години", каза Сон в 30-минутното си встъпително слово. „Това е моето вълнение и щастие. Също така е най-добре за растежа на SoftBank, ако се съсредоточа върху Arm и свързаните с него бизнеси“. 

Цената на акциите на SoftBank се повиши през последните седмици, задвижвана от обещанието на компанията да изкупи обратно своите акции. Тази седмица компанията заяви, че е извършила значителни обратни изкупувания на акции през последните шест седмици, изразходвайки над 3,5 млрд. долара.

Цената на акциите на компанията се е повишила с над 26% тази година, като голяма част от този ръст е от последния месец, което я прави изключение в иначе мрачния технологичен сектор. SoftBank се възползва и от валутните ефекти. Доларът рязко поскъпна през тази година спрямо йената - отчетната валута на компанията. По-голямата част от активите ѝ обаче се оценяват в долари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още