IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank обмисля създаването на трети Vision Fund

Въпреки огромните загуби японският милиардер Масайоши Сон се опитва да очертае нов път за технологичния инвестиционен гигант

10:00 | 15.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg
Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg

Глобалният технологичен инвеститор SoftBank Group Corp. обмисля създаването на нов мащабен фонд за стартъпи, след като неудачни залози и огромни загуби провалиха два предишни опита за доминацията му в инвестирането в стартъпи, пише The Wall Street Journal, като се позовава на запознати източници. 

Базираният в Токио технологичен конгломерат, който е най-големият инвеститор в стартъпи в света през последните години, вероятно ще използва собствени парични средства за третия фонд SoftBank Vision Fund, ако продължи с реализацията на плана, казват някои от източниците.

Компанията също така обмисля дали да не вложи допълнителни средства във Vision Fund 2, основния си инвестиционен фонд през последните няколко години, вместо да създава нов фонд, казва един от хората. Понастоящем стойността на Vision Fund 2 е по-малка от вложените в него инвестиции. Тези загуби значително намаляват заплащането на служителите на SoftBank, работещи по фонда - фактор при вземането на решение. Компанията очаква да вземе решение през следващите месеци.

SoftBank, ръководена от главния изпълнителен директор Масайоши Сон, бе особено силно засегната от спада в оценките на технологичните компании, който започна миналата есен, като отбеляза рекордна загуба от 23 млрд. долара през трите месеца, приключили през юни. 

Голяма част от тази загуба е резултат от първите два Vision Fund - звеното за инвестиции в стартъпи, което Сон създаде през 2017 г. в опит да доминира в сектора на рисковите инвестиции. Първоначалният Vision Fund на стойност 100 млрд. щатски долара, който набра 60 млрд. долара от саудитски и емиратски фондове за управления на богатството, беше засегнат от гигантски неуспешни залози на компании, включително WeWork Inc. и Didi Global Inc. и генерира оскъдни печалби за пет години. 

Наследникът Vision Fund 2, финансиран от SoftBank и предназначен да бъде по-предпазлив, сега се оценява на с 19% по-малко от инвестираните 49 млрд. долара, след като ускори разходите си точно когато оценките на редица компании, включително финтеха Klarna Holdings AB, достигнаха своя връх.

През август Сон заяви пред инвеститорите, че е „доста смутен и съжалява", след като се е увлякъл в тази лудост, и значително е намалил разходите си за стартиращи компании. Все пак той заяви, че е отдаден на стартъп и технологичния сектор в дългосрочен план и в крайна сметка планира отново да увеличи разходите си.

Сон и SoftBank се опитаха да очертаят нов път напред, след като пазарът се обърна срещу нерентабилните инвестиции в технологичния сектор. Той се сблъска и с редица напускания на висши мениджъри. През юли компанията съобщи, че Раджиев Мисра, който ръководеше Vision Fund от създаването му през 2017 г., ще се оттегли от ролята си на ръководител за нови инвестиции, тъй като ще създаде свой собствен фонд. 
 

Въпреки неуспехите SoftBank очаква през следващата година да получи повече парични средства от публичното листване на своя производител на чипове Arm. Нейните японски телекомуникационни холдинги също генерират парични средства. 

Въпреки това анализатори и инвеститори твърдят, че възможностите на компанията са по-ограничени, отколкото в миналото. Сон разпродава дела на SoftBank в Alibaba Group Holding Ltd. и телекомуникационните ѝ холдинги и финансира мащабна програма за обратно изкупуване на акции. Резултатът е все по-концентрирано залагане на стартъпи, чиито резултати са разочароващи. 

Сред тези, които настояват за нов фонд, са и някои служители на Vision Fund. Новият фонд би бил начин да се преразгледа тяхното възнаграждение, което отчасти се основава на печалбите на фонда и неговите инвестиции, казва един от хората, запознати с дискусиите. Сегашният фонд би изисквал сериозно възстановяване, преди служителите да получат тези бонуси. Новият фонд би доближил постигането на печалбите. Компанията обмисля също така да преструктурира стимулите за персонала за Vision Fund 2. 

Размерът на новия фонд не може да бъде определен на този етап. 

Самият Сон също лично понася сериозен удар, тъй като Vision Fund 2 е на червено заради поетия от него личен ангажимент за 2,6 млрд. долара. Самият Сон не е вложил пари, но ще дължи средства на SoftBank, ако фондът се представи зле.

Необичайната инвестиция беше критикувана от някои инвеститори и анализатори, които твърдят, че тя може да изкриви мотивацията на Сон предвид структурата, която може да го накара да се съсредоточи повече върху Vision Fund 2, отколкото върху други инвестиции. Сон, който притежава повече от една четвърт от SoftBank, заяви, че структурата го сближава по-добре с инвестиционния фонд.

SoftBank структурира споразумението си по начин, който позволява на компанията да получи изплащане на по-голямата част от инвестицията си преди това да направи самият Сон. Около 33 млрд. долара от ангажимента му към Vision Fund 2 са под формата на привилегирован капитал.

Въпреки че тази структура би генерирала големи печалби за Сон, ако Vision Fund 2 се развиваше добре, днес тя означава особено големи загуби, тъй като фондът е на загуба. Понастоящем Сон дължи 2,1 млрд. долара за инвестицията, показват данните на SoftBank. На него му се начислява 3% годишна лихва върху неизплатения баланс към SoftBank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още