IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключов съюзник на Масайоши Сон се оттегля от SoftBank

Раджев Мисра изигра важна роля за създаването на Vision Fund

16:50 | 31.08.22 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Раджев Мисра, един от директорите на SoftBank и ключов съюзник на главния изпълнителен директор Масайоши Сон, се оттегли от две позиции в японския инвестиционен гигант след скорошните загуби, обяви компанията, цитирана от Ройтерс.

Мисра ще напусне ролите на корпоративен директор и изпълнителен вицепрезидент на SoftBank Group веднага.

Той ще остане главен изпълнителен директор на SoftBank Investment Advisers – звеното, отговорно за достигащия 100 млрд. долара Vision Fund, който инвестира в известни компании като Uber и китайската компания за споделено пътуване Didi.

Това се случва само седмици, след като Мисра се оттегли от ролята си на главен изпълнителен директор на SoftBank Global Advisors, който управлява втория Vision Fund, наречен Vision Fund 2. Мисра изгражда свой собствен външен инвестиционен фонд.

Той беше ключова фигура в оформянето на първия Vision Fund през 2017 г., който превърна SoftBank в един от най-големите технологични инвеститори в света. Звеното направи инвестиции по целия свят – от САЩ до Китай.

Но инвестиционната стратегия на SoftBank е остро критикувана напоследък след серия от лоши попадения като WeWork, а скорошният срив на технологичните акции повлия негативно на представянето на фонда.

В крайна сметка Vision Fund отчете рекордна загуба от 3,5 трлн. йени за фискалната си година, завършила на 31 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още